Đoković

Samo je jedno pitanje: Đoković ili Marej?

Elektronski i ostali mediji koji se bave tenisom, bukvalno se dvoume da li je veća vest to što je Đoković stigao u Šangaj da brani prošlogodišnju titulu, ili to što Endi Marej posle trofeja osvojenog u Pekingu zaostaje za najboljim svetskim teniserom ”samo” 3600 i kusur bodova.
Ovakve vesti jedino bi mogle da budu zasenjene onima vezane za obračun dvojice prvih nosilaca u priželjkivanom, pa i očekivanom finalu Mastersa u Šangaju. Da li će do toga doći videće se do kraja ove sedmice kada će se dogoditi kulminacija pretposlednjeg Mastersa u tekućoj sezoni.
Inače, Marej sada ima 40 ATP trofeja u karijeri od čega je pet osvojio ove sezone, što su takođe parametri u kojima je Britanac daleko iza srpskog tenisera. Poređenja radi, Novak Đoković je sa sedam ovogodišnjih osvojenih turnira stigao do ukupnog zbira od 66 titula otkako se profesionalno bavi tenisom!
Ali hajde da vidimo kako izgleda situacija u Šangaju, gde se okupio krem de la krem muškog tenisa, osim Rodžera Federera i Keija Nišikorija koji su jedni izostanci tenisera iz Top 10.
Prvo pitanje je vezano, naravno, za to u kakvom će se izdanju predstaviti Novak Đoković na turniru na kojem je pobeđivao tri puta u poslednje četiri godine. Bude li onaj stari, teško da će ga neko zaustaviti sve do finala. Mada treba reći da ni u suprotnom slučaju Đoković ne bi trebalo da ima problema pre polufinala, jer mu žreb nije previše težak, gde se od potencijalnih prepreka nalaze Dimitrov, Kirgios i Berdih.
Rafael Nadal je veoma rano ispao u Pekingu (Dimitrov), a budući da u Šangaju nikada nije pobedio jer mu tamošnja brza, tvrda podloga najmanje odgovara, teško je biti previše optimističan u vezi njegovih trenutih dometa. U njegovoj četvrtini je Conga, koji ga je pobedio prošle godine na istom mestu, ali i nova, mlada Zvezda, Aleksander Zverev, koji nema ništa protiv ovakvih terena i koji će sigurno privući dosta pažnje nakon što je nedavno ”overio” svoj prvi trofej i to pobedom nad Vavrinkom! Međutim, problem za mladog Nemca može da bude to što već u svom drugom meču u Šangaju igra protiv Marina Čilića. No, na muci se poznaju junaci…
Realno je očekivati da se Stanislas Vavrinka malo opusti posle osvajanja US Opena, ali je Švajcarac i u takvoj varijanti ipak uspeo da u Sankt Peterburgu stigne do finala, gde ga je savladao rečeni Zverev. Ni on do sada nije baš blistao u Šangaju, gde je najdalje stizao među osam najboljih, tako da prognozirati njegov učinak na ovom turniru nije lak zadatak. Švajcarac ima kvalitet, ali kao što je pokazao nebrojeno puta do sada, njegova igra često zavisi od raspoloženja. Zanimljivo je da Vavrinka ima samo jedan Masters u karijeri (Monte Karlo), a čak tri Gren Slema!
Bilo kako bilo, do Raonića koji je u njegovoj četvrtini, Vavrinka bi trebalo da se bukvalno prošeta, a sve preko toga je u ovom trenutku čak i za njega dobar rezultat.
Možda ne bi bila greška dati Mareju prednost na ovom turniru, čak i kada se tu nalazi Novak Đoković. Britanac je u vrhunskoj formi, motivi se ređaju sami od sebe, a i nije mu nepoznato pobeđivanje u Šangaju (2010, 2011). Doduše, Marej je na ovom Mastersu izgubio dva puta baš od tenisera koga pokušava da stigne na rang listi – pogodite od koga? Prošlogodišnje polufinale čak veoma lako kada ga je Đoković pobedio uz svega četiri izgubljena gema.
U ovakvoj podeli ”karata”, sve sem učešća u novom šangajskom obračunu sa svojim ispisnikom, za Britanca će predstavljati veliko razočarenje. Evetualno bi od njega više mogla da bude razočarana majka Džudi, ali realno, šanse za to nisu preterano velike.
E sada, eventualna mina bi mogla da bude prisustvo Huana Martina Del Potra, koji bi mogao da dočeka Mareja u četvrtfinalu i da ponovi maestralnu igru iz Dejvis kupa, kada se Britancu revanširao za poraz na Olimpijskim igrama.
Od onih koji bi mogli da iznenade su već spomenuti Zverev i Kirgios, pod uslovom da Australijanac nije suviše umoran posle pobede u Tokiju, evetualno Čilić, Conga ili Dimitrov, ako održi formu iz Pekinga.
Svi ostali bi trebalo da budu zadovoljni ako u ovako jakoj konkurenciji dodaju nešto bodova na svoj konto.