šampion

Šampion Južne Amerike popravlja utisak na Atahualpi

Pre samo par meseci Čile je trijumfalno završio pohod na Sentenariju i postao po drugi uzastopni put šampion Južne Amerike, ali za tim Huana Antonija Picija stvari ne idu ni izbliza tako glatko u kvalifikacijama za Rusiju.
Doduše, do polovine kampanje je preostalo da se odigra još jedno kolo, tako da vremena ima, ali je za Čile nastupio onaj trenutak kada bi trebalo da počne da igra kako i dolikuje ekipi koja se nalazi na šestom mestu FIFA rang liste, da ne kasnije ne bi došao u situaciju da ne može da nadoknadi propušteno.
Kvalitet koji poseduje Čile je nesporan i dva boda manje od plej-of pozicije ne bi trebalo da budu prevelika prepreka, ali se trenutno na tom mestu nalazi upravo ekipa protiv koje šampion igra u gostima – Ekvador.
Klaudio Bravo se vraća u tim posle propuštene dve utakmice kvalifikacija u kojima je njegova ekipa osvojila samo jedan bod, ali na terenu neće biti kapitena Garija Medela, koji je i dalje pod suspenzijom zbog isključenja na utakmici sa Paragvajem. Posle skoro godinu dana u selekciju se vratio i Horhe Valdivija, ali još nije poznato da li su se od povreda dovoljno oporavili Pinilja i Puh.
Ekvador je odlično započeo ovaj ciklus kvalifikacija ostvarivši sve pobede u prva četiri kola, da bi prvi poraz pretrpeo tek u šestoj rundi na gostovanju u Kolumbiji. Posle toga su usledili loši rezultati i u mečevima sa Brazilom i Peruom, tako da je selektor Gustavo Kinteros rešio da napravi neke izmene. Sa spiska su otpali Robert Arboleda i Danijel Angulo, ali nije isključeno da budu ponovo pozvani za utakmicu sa Bolivijom koja je sledeća na redu.
Kinteros nema većih problema sa povređenim fudbalerima pred utakmicu na stadionu Atahualpa u prestonici Ekvadora, Kitu.
Inače, Ekvador nije imao većih problema sa Čileom u prethodnim susretima na istom mestu. naime. Čile je u Kito dolazio deset puta u okviru kvalifikacija za svetska prvenstva, a u Santjago se samo jednom vratio kao pobednik, dok je u istom periodu izgubio četiri puta. To ustalom i ne treba toliko da čudi pošto je Ekvador vrlo negostoljubiv domaćin: od 20 poslednjih utakmica u Kitu, La Tri su izgubili samo od Urugvaja 2009. godine i nedavno od Brazila!
Jedinu pobedu u Ekvadoru, Čileanci su izborili pre skoro 40 godina, tačnije u februaru 1977. godine.
Poslednji okršaj ovih rivala je viđen na Sentenariju kada je u grupnoj fazi rezultat bio 2:0 za Čile.
Interesantno je da je x veoma redak ”znak” u okršajima ovih protivnika, ali upravo zbog datih okolnosti, to bi bio predlog za tip.