šampion

Šampion na šampiona već na početku!

Šampion Evrolige CSKA počinje odbranu titule u Istanbulu protiv još jednog šampiona, Galatasaraja, koji je prošle sezone u osvojio Evrokup. Armejci su u svakom slučaju veliki favoriti da se i u maju sledeće godine ponovo nađu u gradu na Bosforu gde će se održati Fajnal For, ali oni se u grupi koja pretenduje na mesto u završnici, ionako nalaze svake godine.
Dimitris Itudis praktično ima jači tim od prošlogodišnjeg na raspolaganju, pojačan Džejmsom Avgustinom i Semenom Antonovim, dok je ekipu napustio samo Demetris Nikols. Ovaj sastav možda ima i najveći broj košarkaša koji bez razlike mogu igraju u petorci bilo kog tima koji nastupa u Evroligi.
Nosioci igre i dalje ostaju Miloš Teodosić i Nando De Kolo, kojima će najviše pomagati Kori Higins, Vitalij Fridzon i Viktor Kriapa, košarkaši koji su obnovili ugovore sa CSKA.
Naravno, ne treba zaboraviti ni Kajla Hajnsa, međutim on će zbog povrede propustiti premijeru u Istanbulu, kao i Džoel Friland i Pavel Korobkov.
Atmosfera u Abdi Ipekči Areni će biti nezaboravna kao i obično, pogotovo što je i šampion Evrokupa pojačao sastav za novu sezonu, pa je došlo i do porasta apetita, pogotovo među navijačima.
Možda se o tome u klubu ne govori glasno, ali ambicije da ekipa zaigra na završnom turniru u svom gradu su itekako prisutne.
Navijači će u prvom evroligaškom okršaju u sezoni imati prilike da pozdrave košarkaše koji su ih obradovali trofejem Evrokupa, a među kojima se nalaze Vladimir Micov, Sinan Guler i Blejk Šilb.
Trener Ergin Ataman ima u sastavu dvojicu klasičnih centara, Tibora Plajsa i Deona Tompsona, ali i visoke spoljne igrače kao što su Ostin Dej i Aleks Tijus. Za dalekometne šuteve će biti zaduženi novopridošli Džon Dibler i Džastin Dentmon, kao i Ras Smit koji će prvi put iskusiti kakva se košarka igra u Evropi.
Najveći problem za Atamana će definitivno biti kontrola i rotacija velikog broja zvezda u timu, od kojih većina ima odlike izrazitih strelaca.
Timovi se nisu često sretali u evropskim takmičenjima, uglavnom iz razloga što je Galatasaraj bio redovniji u Evrokupu, za razliku od CSKA koji je stalni učesnik Evrolige.
Bilans četiri odigrana meča su tri pobede CSKA i jedna Galatasaraja.
Poznato je da Armejci odlično igraju u prvom delu sezone, pa tako i pored nekolicine povređenih košarkaša, pobeda u ovom susretu ne bi trebalo da dođe u pitanje. Ipak, možda bi jedinica u hendikepu bila pravi izbor.
Utakmica počinje u 19 sati.