šampion

Šampion protiv vicešampiona: kome ide prva pobeda?

Retko kada se vredni zaključci mogu doneti posle jedne prvenstvene utakmice, ali ako bi se to ipak radilo, onda će šampion Engleske Lester imati sasvim drugačiju sezonu nego prošle godine. Poraz od silno pojačanog Mančester Junajteda u Komjuniti šildu nikoga nije posebno zabrinuo, ali bi se posle utakmice izgubljene od Hala koji se nalazi u ozbiljnim problemima, mogao da predstavlja neku vrstu upozorenja na to šta sve očekuje Lisice u novoj kampanji.
Lester će u subotu biti podvrgnut još ozbiljnijem testu, pošto na King Pauer stadion dolazi vicešampion, u prvom kolu takođe teško ”ranjeni” Arsenal.
U fudbalskoj javnosti na ostrvu ima mnogo skepse oko toga da li će Lester biti u stanju da odbrani titulu, ali se ipak očekivalo da Lisice takmičenje u Premijer ligi započnu pobedom protiv Tigrova, čiji je sastav brojao svega 13 spremnih fudbalera i koje je vodio trener sa privremenim obavezama! Lester je nažalost, postao prvi tim koji je odbranu šampionskog trofeja u Premijer ligi započeo porazom.
Iako je Klaudio Ranijeri upozorio da će sezona biti veoma teška i da je osnovni cilj osvajanje 40 bodova i opstanak u ligi, malo ko njegove izjave nije smatrao preterano opreznim. Ipak, dogodilo se da je Lester već posle prvog kola ispunio kvotu od trećine izgubljenih mečeva od prošlogodišnjeg broja kada ih je u ligi imao samo tri, a od toga samo jedan na svom terenu!
Ranijeri barem nema problema sa povređenim fudbalerima pošto su svi osim suspendovanog Roberta Huta spremni za okršaj sa Tobdžijama.
Poraz od Liverpula (3:4) je za Arsenal bio treći neuspešan početak u prethodna četiri izdanja Premijer lige, i to sva tri na Emiratima, što je odmah izazvalo negativne reakcije pristalica kluba koji zahtevaju nova pojačanja i promene u Vengerovom pristupu skoro svemu vezano za klub iz severnog Londona. Navijači su bili samo privremeno umireni prošlogodišnjim plasmanom na drugo mesto, što je najviše što je Arsenal uradio u proteklih više od 10 godina.
Ipak, šanse da se angažuje novi centarhalf su praktično nepostojeće, iako su Gabrijel i Mertesaker povređeni već duže vreme.
U tim su stigli Granit Džaka i Rob Holding, mada je jasno da će Tobdžije najviše problema imati u delu tima zaduženom za obavljanje defanzivnih zadataka. Biće zanimljivo videti kako će se odbrana Tobdžija nositi sa Džejmijem Vardijem i Rijadom Marezom, pogotovo sa prvim koji je nedavno odbio ponudu Arsenala.
Već posle prve utakmice, Venger je ostao bez Arona Remzija i Aleksa Ivobija koji su se povredili, ali bi u sastav trebalo da se vrate Ozil, Koščelni i Žiru, koji su se posle učešća na EURO 2016 u Francuskoj posebno pripremali za početak prvenstva.
Dva od tri poraza prošle sezone, Lester je doživeo upravo od Arsenala, što znači da Lisice nisu uspele da nadigraju Tobdžije u čak 19 prethodnih ligaških mečeva! Uostalom, Arsenal nije nikada izgubio na King Pauer stadionu u okviru Premijer lige, ostvarivši dva remija i pobedu 5:2 prošle godine.
Poslednji put kada je zabeleženo da su šampion i vicešampion izgubili u prvom kolu šampionata Engleske, je bilo u sezoni 1953/54!
Jedan od onih na koga će odbrana Lestera morati da obrati pažnju je Aleksis Sančez, koji je Lesteru dao četiri gola na dva gostovanja!
Utakmica se igra u subotu sa početkom u 18:30.