Sančez

Sančez ipak na Suareza!

Navijači šampiona Južne Amerike Čilea, odahnuli su kada su čuli ohrabrujuće vesti iz trening kampa svoje selekcije. Naime, dvojica ključnih fudbalera Crvenih, Aleksis Sančez i Arturo Vidal će ipak biti spremni za okršaj sa Urugvajem, što uz već ranije oporavljenog Klaudija Brava i istek suspenzije Garija Medela, znači da će Huan Antonio Pici imati priliku da na teren izvede veoma jak sastav. Jedini koji sigurno neće igrati je napadač Edson Puh, koji je zbog povrede izostavljen iz sastava.
Čile je pre nekoliko dana izdržao veoma naporno gostovanje u Barankilji gde je odoleo svim naletima Kolumbije i izborio remi bez golova, što s obzirom na veoma neizvesnu situaciju koja vlada u borbi za mesta koja vode u Rusiju, može da bude bod veoma važan za krajnji poredak.
Naime, u ovom trenutku je razlika između trećeplasirane Kolumbije i osmoplasiranog Perua svega 4 boda!
Ne može se reći da je kontinentalni šampion baš blistao tokom ovih kvalifikacija, ali posle dva uzastopna trijumfa na Kopa Amerika, vidljivi su znaci iscrpljenosti kod fudbalera, pogotovo onih koji igraju u Evropi.
U poslednje dve utakmice koje igrao pred svojim navijačima, Crveni su pobedili Boliviju i Peru, postigavši pet golova u tim mečevima.
Golovi su svakako ono što odlikuje Urugvaj, koji je sa 23 pogotka druga najefikasnija selekcija u dosadašnjem toku kvalifikacija, odnosno samo je Brazil postigao više (26).
Ni u taboru Oskara Tabareza nije bilo bez problema sa povredama fudbalera, a jedan od onih oko kojeg je bilo najviše posla je napadač PSŽ-a, Edinson Kavani. Ipak, Kavani bi trebalo da zaigra u Santjagu, kao i njegov kolega iz napada, Luis Suarez, što znači da će odbrana domaćih morati da bude na velikom oprezu.
Urusi su pobedom protiv Ekvadora stigli do cifre od 23 osvojena boda, što znači da se nalaze nadomak Rusije, iako je do kraja kvalifikacija ostalo da se odigra još sedam kola.
Međutim, Urugvaj je kao gost u kvalifikacionom mečevima samo jednom pobedio Čile i to pre 15 godina kada je rezultat bio 1:0. U preostalih 6 susreta, Čile je slavio tri pobede.
Rivali su se u kampanjama za mundijale sreli 15 puta, a bilans pokazuje da je Urugvaj dominantniji tim jer je ostvario osam pobeda, od čega sedam na svom terenu, gde ga Crveni nikada nisu nadigrali.
Četiri poslednja takmičarska okršaja su završena sa po dve pobede svakog rivala, ali je prethodno isti broj susreta okončan bez pobednika! To lako može da se dogodi i ovoga puta u Santjagu, a kad je bal neka bude iz iksa!