Saša Čađo

Saša Čađo: Biću spremna za Evropsko prvenstvo

Saša Čađo, srpska reprezentativka, osvajačica olimpijske medalje i košarkašica Istanbul univerziteta, prethodnih dana dospela je ponovo u žižu javnosti.

Ovoga puta, na žalost, razlog nije bio ni lep, niti za slavlje. Povreda na utakmici protiv Girne, posle koje je naša sportistkinja stisla zube i uspela da odigra ceo meč, zapečatila je njenu klupsku sezonu. Srčanošću na terenu i posvećenošću uspehu ekipe, lepa Banjalučanka je ipak dala sjajan primer brojnim svojim kolegama iz sveta sporta i pokazala šta zaista znači onaj izraz “ostaviti srce na terenu”.

Igračica iz suparničkog tima slučajno me je udarila kolenom u šaku. U trenutku sam osetila jaku bol. Ta utakmica je bila veoma važna za nas pa sam odlučila da bol istrpim i da dam sve do sebe kako bih što više pomogla svom timu. Trudila sam se da ne mislim na povredu i samo sam želela da pobedimo. U tome smo i uspele“, objašnjava Saša, koja je uprkos svemu, igrala i produžetke ove uzbudljive utakmice.

Na terenu je provela svih 40 minuta i ostvarila 16 poena, devet asistencija i pet skokova. Niko, pa ni ona, nije očekivao da povreda bude toliko ozbiljna da zahteva operaciju. Na sreću, sve je dobro prošlo, iako će Saša, do kraja takmičenja morati da sa klupe bodri svoj tim koji je trenutno u vrhu tabele.

U Turskoj, Saša, koja se u košarku zaljubila kada je kao devojčica sa sestrama Vanjom i Verom krenula na prve treninge, igra već tri sezone.

Turska liga jedna je od najjačih i želela sam da budem njen deo i da se takmičim sa najboljima. Timovi su organizovani i ženska košarka  je tamo veoma popularna i ispraćena. Razlika u načinu na koji se u Srbiji i Turskoj igra košarka je velika, a igračice su fizički dosta jače i potrebna im je i velika brzina“ objašnjava Saša, prva sportistkinja koja je posle rata donela olimpijsku medalju u Republiku Srpsku.

Tako je, kaže, potvrdila da je vrhunske sportske rezultate moguće ostvariti i u Banjaluci, uprkos ne baš dobrim uslovima za sport.

U mlađim kategorijama, ova košarkašica nastupala je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a onda je, na veliku sreću domaćeg sporta, odlučila da se bori pod srpskom zastavom.

Uvek mi je bio san da nastupam za Srbiju. Pre 5 godina sam dobila poziv za pripreme i priliku da izborim mesto među 12 najboljih, a to sam velikim radom i zalaganjem i uspela“ ponosna je Saša koja iza sebe ima angažmane u Mladom Krajišniku, Željeznčaru, Partizanu, Hemofarmu, Alba Iuliji iz Rumunije i Samsunu iz Turske.

Novi susret sa ostalim članicama srpske selekcije čeka je 8. maja, kada počinju pripreme za Evropsko prvenstvo u Češkoj.

Sad sam na oporavku, pa ću se posvetiti laganim pripremama za reprezentaciju. Ono sto sa sigurnošću mogu da kažem jeste da ćemo nastaviti da radimo kako bismo ponovo napravile dobar rezultat, kao pre dve godine kada smo se sa ovog takmičenja vratile sa zlatnom medaljom„, obećava Saša.

Ona je, kaže, sa trenerom Karadžićem razgovarala dva puta i novi selektor naše ekipe ju je uputio u njegov način rada, koji joj, priznaje, zvuči dobro.

Nadam se da ću uspeti da se oporavim i dam svoj doprinos timu u odbrani evopske krune „, kaže srpska reprezentativka.