Irska

Severna Irska

SEV. IRSKA

Savez osnovan: 1880. godine

Nadimak: Čelični (Norn Iron)

Najbolji rezultat:Nisu učestvovali do sada

Trener:Michael O’Neill

Kapiten:Steven Davis

Najviše nastupa:Aaron Hughes (96)

Vodeći strelac ekipe:Kyle Lafferty (16)

Severna Irska nikad nije poslala tim na UEFA Evropsko prvenstvo, ali su sjajnu kampanju u kvalifikacijama za EURO 2016 u Francuskoj završili na neočekivanom prvom mestu u grupi F.

Uprkos nekim nezaboravnim pobedama, Severna Irska nikad nije slala tim na završni turnir Evropskih prvenstava do sada, iako su ranije bili najbliže 1984. kada su savladali nosioce grupe Zapadnu Nemačku, kod kuće i u gostima. Nasuprot tome, zabeležili su tri nastupa na Svetskim prvenstvima, prvi put 1958. gde dolaze do četvrtine finala, drugi put 1982. sa čuvenom pobedom nad domaćinom Španijom, i 1986. gde su takmičenje napustili posle grupne faze. Kao najboljeg strelca svih vremena za Severnu Irsku, velikog Džordža Besta nikad nije poslužila sreća da igra na završnom turniru velikog takmičenja.

Sadašnji tim pod vođstvom trenera Majkla O’Nila, dobiće priliku da zablista na velikoj sceni u Francuskoj. Severna Irska je prvi put bila na pragu četvrtine finala kada je dobila Poljsku sa ukupno 4-0, a izgubila od kasnijeg pobednika Španije. Ekipa Bilija Bingama je savladala Zapadnu Nemačku sa 1-0 u Belfastu i u Hamburgu tokom kvalifikacija za EURO 1984. Ali su zbog lošije gol razlike bili uskraćeni od Zapadne Nemačke za plasman na završni turnir i nastup na velikoj sceni.

Tokom kvalifikacija za EURO 2008, pobedili su Španiju (3-2), Švedsku i Dansku (2-1), ali su ipak završili kao treći u grupi.

Tim Najdžela Vortingtona je odlično počeo kvalifikacije za EURO 2012, nakon startne pobede nad Slovenijom, i 0-0 sa Italijom, pobednikom Evropskog prvenstva, ipak su završili kvalifikacije kao pretposlednji u grupi.

Da li ste znali?

Rekord Dejvida Hilija od 13 golova u kvalifikacijama za EURO 2008, izjednačen je od strane Roberta Levandovskog u kvalifikacijama za EURO 2016.