Simon Mršić

Simon Mršić: Mi smo momci iz Palanke, ostaćemo u eliti

Sportisti sa Balkana često svoju sreću traže napuštajući domovinu i odlazeći u daleke, bogatije zemlje. Simon Mršić, dvadesetpetogodišnji fudbaler Bačke, rodom iz Los Anđelesa, opredelio se za put kojim se ređe ide.

Iz Amerike, gde je igrao u mlađim selekcijama u “gradu anđela” i u MLS  San Jose Earthquake, uputio se ka jugozapadnoj Evropi.

Put ga je prvo doveo u hrvatski Osijek i Rudar iz Prijedora, da bi zatim prešao preko Drine i na poziv prijatelja Željka Kuzmića i menadžera Sanela Klopića tokom zimskog prelaznog roka, krajem januara stigao u Bačku. Ugovorom je za Palančane vezan do kraja sezone, a priliku da debituje i zaigra prvu zvaničnu utakmicu još uvek čeka jer je zbog papirologije priliku da zaigra u ligi dobio tek pre nekoliko nedelja.

“Nije bilo lako ostaviti sve prijatelje, porodicu i život iza mene, ali fudbal je moj poziv i smatram da svaki profesionalac mora da se odluči da napravi takav korak. .. Nemam porodicu u Srbiji, svi moji rođaci su iz Bosne, a neki žive u Sloveniji, Austriji i Nemačkoj, ali su me saigrači ovde u Bačkoj prihvatili kao nekog rođenog. Zaista nemam zamerki, svi su bili maksimalno korektni prema meni, kolege, saigrači, stručni stab, I svi ostali Palančani koji su mi se našli kad god mi je nešto zatrebalo” zahvalan je Simon.

Njegov otac, bivši fudbaler rodom je iz Teslića, a u nekadašnjoj Jugoslaviji igrao je za Partizan, Spartak iz Subotice i brojne druge klubove. Majka mu je Amerikanka meksičkog porekla, a Simon je najmlađi u porodici i ima još dva brata. Očev uspešan fudbalski put u velikoj meri uticao je i na izbor karijere sina koji fudbal igra od malih nogu.

Pre dve tri godine nisam govorio srpski jezik niti sam ga razumeo. Smatram da sam puno naučio u kratkom vremenskom period, a već znam da čitam ćirilicu”, ponosan je Simon.

Bačka se već neko vreme nalazi u krizi i igrači predvođeni trenerom Zoranom Govedaricom bore se za opstanak u Superligi Srbije, a novi igrač smatra da je sasvim realno očekivati da klub opstane u eliti, zbog toga što svi rade kao jedan i veruju da će njihovi napori uroditi plodom.

Čeka nas teška utakmica, ali, ne izlazimo sa terena sa manje od tri boda “, ubeđen je Mršić.

Do kraja su ostala 4 kola, a Bačka i Metalac su izjednačeni po broju bodova. U stopu ih prati Borac.

Pred nama je naporan period, ali mi smo momci iz Palanke. Izdržacemo sve pritiske i dati sve od sebe da ljudi i dalje posećuju naše utakmice i gledaju nas u elitnom takmičenju”, kaže Simon.