Slovenija čeka da Srbija pobedi Zbornaju!

Slovenija čeka da Srbija pobedi Zbornaju!

Titula je na raspolaganju, ali da bi Srbija došla u priliku da zaposedne upražnjeni presto, najpre mora da savlada jedinu ekipu koja je u Istanbulu bila bolja od nje same, a to je Rusija!


U prošloj priči spomenusmo popularnog Živadinovića i njegov najopasniji rezultat, u sportu jednostavno ne može bez krilatica i izreka, a srpski navijači se sada pouzdaju u onu da nema dve pobede nad istim protivnikom na jednom turniru!

Potrebe da računa na tu izreku nema selektor Aleksandar Đorđević koji je sasvim zasluženo po četvrti put uzastopno odveo Orlove u polufinale jednog velikog takmičenja, ne tražeći izgovor da su pripreme njegovg tima od samog početka, pa čak i ranije ako se uzme u obzir odustajanje Stefana Markovića, pratili otkazi košarkaša koji su svi redom bili nosioci igre u prethodnom periodu. Maleri nisu prestali ni u Turskoj, pa je Branko Lazić u toku takmičenja zadobio povredu zbog koje ne može da na terenu pomogne svojim saigračima.

Srbija

A na terenu u dvorani Sinan Erdem sve će oči biti uprte u dvojicu najistaknutijih košarkaša u svojim ekipama – Bogdana Bogdanovića u dresu Orlova i Alekseja Šveda u dresu Zbornaje. Vrlo je moguća da u zavisnosti od završetka Eurobasketa neko od ove dvojice košarkaša bude proglašen za najboljeg na prvenstvu.

Bogdanović je nadomak 20 koševa u proseku i najefikasniji je Đorđevićev igrač, ali se njegov učinak itekako oseti i u drugom segmentima igre kao što je organizacija (drugi najbolji dodavač sa preko pet asistencija), odbrana (četvrti skakač), a pogotovo u sposobnosti da pokrene čitav tim.

Aleksej Šved je početna i krajnja tačka svega što Rusija radi na parketu, pa nije teško zaključiti da se njegovim zaustavljanjem rešavaju skoro svi problemi na putu ka pobedi protiv Rusa. Naravno da ni on ne može sve sam, ali uloga koju Šved ima u Zbornaji mu mogućava da na terenu ima potpunu slobodu u igri što je on do sada i opravdao. sa 24 poena po utakmici najefikasniji je košarkaš na prvenstvu, a po broju asistencija (6.4) je na petom mestu.

Srbija

Ključ za pobedu Srbije međutim, ne leži samo u osujećenju najboljeg ruskog košarkaša, već u odsecanju njegove veze sa Timofejem Mozgovim, odnosno pikenrol igre koju njih dvojica odlično izvode sa velikim uspehom. Ponavljanje izvanredne odbrane koja je frustrirala Italijane, pogotovo na spoljnim igračima Rusije, kao i smanjenju broja grešaka što je jedan od razloga poraza u susretu u grupi, je neophodno da bi se razmišljalo o duelu sa Slovenijom. Naravno, ne bi bilo loše da i Boban Marjanović ponovi igru iz prvog susreta kada je zajedno sa Bogdanovićem bio najefikasniji u srpskoj reprezentaciji (19 koševa i šest skokova).

Ova utakmica pomalo podseća na nekadašnja prvenstva Starog kontinenta kada su se tadašnji Sovjetski savez i Jugoslavija uglavnom pitali o medaljama, a za ostale šta preostane. Sada je slika evropske košarke mnogo drugačija, ali sa dolaskom Đorđevića na mesto selektora i Andreja Kirilenka na čelo Košarkaškog saveza Rusije, kao da su ponovo počeli da duvaju neki ”stari” vetrovi.

2009. godine Srbija je savladala Rusiju u Poljskoj kada je osvojena i poslednja medalja na šampionatima Evrope (poraz od Španije u finalu), ali se Zbornaja revanširala dve godine kasnije u Litvaniji. Poštujući pravilo iz sa početka teksta, a posle izgubljenog prvog susreta u Turskoj, na redu je slavlje Orlova. Budite svedoci trenutka, a Meridianbet kvote za ovaj polufinalni susret se nalaze ovde.


13.9.2017. Srbija na dan odluke: vreme je za junake!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *