Šok ili logična posledica: Novak Đoković otpustio sve saradnike!

Šok ili logična posledica: Novak Đoković otpustio sve saradnike!

Pitanje koliko se za neminovnost može tvrditi da je šokantna, ali je vest da je Novak Đoković prekinuo saradnju sa svim članovima ekipe sa kojima je u poslednjoj deceniji delio trenutke svoje najveće radosti, jedna od onakvih koje postanu tema nedelje.


Takav epilog teškog perioda kroz koji prolazi dvanaestostruki Grend Slem šampion se mogao naslutiti još na kraju prošle sezone kada se Novak posle tri godine razišao sa Borisom Bekerom.

Iako je period saradnje sa Nemcem bez sumnje obeležen najvećim sportskim uspesima u karijeri srpskog tenisera, ni taj potez nije doneo prekid silazne putanje na kojoj se Đoković nalazi još od kompletiranja Grend Slema posle osvajanja Rolan Garosa. Titula šampiona Otvorenog prvenstva Francuske je jedina sa četiri najveća turnira koju Novak i dalje drži u svom posedu, a čiju će odbranu početi već krajem ovog meseca.

Doduše, Đoković je 2017. godinu počeo trijumfom nad prvim reketom sveta, Endijem Marejem u Dohi, ali je zatim usledio hladan tuš u Melburnu gde je Novak osvojio polovinu svojih najvećih trofeja, kada ga je eliminisao Denis Istomin. Ako se izuzmu pobede u Dejvis kupu, srpski teniser je od tog momenta savladao samo šest od svojih devet rivala, izgubivši dva puta od Kirjosa i nedavno od Gofana u Monte Karlu.

Đoković

Čovek koji se nalazi u temeljima svih Novakovih uspeha, Marijan Vajda, je jedan od onih kojima se Đoković zahvalio na svemu što je učinio za njega. Slovak, koji je u karijeri bio selektor i muške i ženske selekcije svoje zemlje, bio je glavna poluga u Đokovićevom stručnom štabu od 2006. godine, a od 2013. godine pa sve do prošlog decembra zaduženja je delio sa Bekerom.

Njih dvojica su za to vreme proslavili svih 12 Grend Slem trofeja i pet trijumfa na završnim ATP turnirima sezone.

Samo nešto manje vremena sa Novakom su proveli fizioterapeut Miljan Amanović i kondicioni trener Gebhard Grič, koje on takođe ističe kao ljude bez kojih ne bi uspeo da postigne takve rezultate u tenisu.

Nema sumnje da je ovakva odluka motivisana željom za promenom, kao i da se pronađe izlaz iz neproduktivne faze. Sledeći turnir na kojem će se Đoković pojaviti je Madrid gde brani titulu i gde je takođe bio najbolji i 2011. godine kada je u finalu sjajnom igrom nadigrao Rafaela Nadala.

Sa odlukom o novom treneru i drugim članovima stručnog štaba, Novak Đoković ne želi da žuri, pa će na predstojećim turnirima uglavnom biti u društvu porodice.


9.1.2017. Đoković poslao božićnu poruku pred Australijen Open!