Spavaš li mirno FIFA, Srbija stiže u Rusiju!

Spavaš li mirno FIFA, Srbija stiže u Rusiju!

Kada se prvog decembra ove godine u Moskvi budu pravile grupe za Svetski kup u fudbalu, Srbija će biti jedna od 32 selekcije raspoređene u jedanaest gradova u kojima će se održavati ovo veliko takmičenje!


Period od dugih osam godina od kada je Srbija pod vođstvom Radomira Antića kao prva u grupi ispred Francuske okončala kvalifikacioni ciklus za mundijal u Južnoj Africi, u ovim trenucima velike radosti zbog uspeha, sada izgleda kao dalek i neprijatan san. U međuvremenu je srpska fudbalska reprezentacija imala tri kampanje koje su se završavale identično, odnosno neodlascima na Evropska prvenstva 2012. i 2016. godine, te na Svetski kup u Brazilu 2014.

Ne treba se zavaravati, bez obzira na to što je domaća fudbalska javnost priželjkivala rezultatski ubedljivu pobedu nad Gruzijom (pre toga nad Austrijom) i što možda nisu svi zadovoljni igrom koja je prikazana u poslednje dve utakmice kvalifikacija, sam plasman na Svetski kup je veliki uspeh, a pogotovo što je došao direktno!

Spavaš li mirno FIFA, Srbija stiže u Rusiju!

Niti veličina srpskog fudbalskog saveza, niti stanje u fudbalu dopuštaju da se ovakav rezultat potcenjuje, pogotovo ne da se to čini sa jačinom grupe u kojoj je ostvaren. Da podsetimo da su tri selekcije (Austrija, Vels, Republika Irska) bile akteri prošlogodišnjeg šampionata Starog kontinenta u Francuskoj, da su Irci prošli u nokaut rundu u kojoj su izgubili od domaćina, a Vels stigao do polufinala gde je izgubio od kasnijeg šampiona Portugala!

Ništa danas nije tačnije nego ona izreka da svi igraju fudbal, koju bi čak trebalo koristiti u nešto izmenjenom obliku da svi igraju fudbal i to dobro! Pa jedan Island za koji je donedavno Srbija bila ”babaroga”, direktno ide u Rusiju gde neće biti Rumunije, Turske, Ukrajine, Češke, dok će u baraž možda morati aktuelni šampion Evrope Portugal sa sve Ronaldom, gde se već nalazi jedna Italija, Danska, obe Irske, a do kojeg možda čak neće stići Holandija i Grčka!

Srbija je, uključujući i nekadašnju Jugoslaviju, zatim Srbiju i Crnu Goru, na FIFA Svetskim prvenstvima učestvovala jedanaest puta, a posle novog plasmana, vratila se u uobičajeni ritam odlazaka na mundijal svakih osam godina koji, sa ”poremećajem” u vidu uzastopnih palsmana 2006. i 2010, traje od Čilea 1962. godine!

Najredovniji, a i najuspešniji period se završio upravo u toj južnoameričkoj zemlji osvajanjem četvrtog mesta što je rezultat koji će, bar u bliskoj budućnosti, teško biti dostignut.

Srbija

Slavoljub Muslin je dakle, uspeo da ponovi ono što je poslednji učinio Radomir Antić, a posle njega nisu Vladimir Petrović, Siniša Mihajlović, Dik Advokat i Radovan Ćurčić. Svakako da je pre Muslinom veliki posao da od sastava koji je izneo kvalifikacije na svojim plećima, napravi ekipu koja će i u Rusiji imati odgovornu ulogu, odnosno igrati dobar, takmičarski fudbal.

Pre svega, selektor će najviše vremena morati da posveti radu na poboljšanju odbrane  koja se pokazala kao jedna od najslabijih tačaka u igri Orlova. To se primetilo i u utakmici sa Gruzijom, ekipom koja u celom ciklusu nije pobedila nijednog protivnika, ali je imala i više od nekoliko povoljnih prilika i neometanih šuteva prema golu Vladimira Stojkovića, što će se na takmičenju kao što je Svetski kup, sigurno skupo plaćati.

Ono što je dobro je činjenica da kvalitetnih igrača ima dovoljno, da i oni koji ulaze sa klupe u igru, kao što je to Prijović, mogu da naprave razliku. Takođe postoji i prava mešavina starijih i mladih fudbalera, onih koji su već iskusili kako izgleda najveće svetsko fudbalsko takmičenje, kao i onih čije vreme tek dolazi.

Pritiska više nema (koliki je bio najbolje se videlo po reakcijama fudbalera na kraju utakmice na stadionu ”Rajko Mitić”), ali zato vremena ima dovoljno da se nedostaci otklone, a dobre stvari poboljšaju, pa da se i u Rusiji odigra i više od tri utakmice!


9.10.2017. Srbija pred meč odluke: vidi li se Rusija sa “Rajka Mitića“?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *