Sportske „Igre prestola“

Protekla nedelja na sportskoj sceni Srbije može se nazvati i sedmicom velikih prevrata. Buru u javnosti izazvali su Skupština Partizana i izbor novog predsednika kluba. Sa nešto manje buke prošla je smena Nenada Golijanina sa mesta predsednika Odbojkaškog saveza Srbije.

Šta će biti s Partizanom?

Ako ste pomislili da se rijaliti šou u Humskoj završio izglasavanjem novog „Velikog brata“ srpskog fudbalskog giganta, prevarili ste se. Ova sezona „Igre prestola“ među crno- belima još nije ni blizu kraja. Skupština na kojoj je izglasan novi predsednik Milorad Vučelić izgleda da je samo uvertira u novi hičkokovski  zaplet u kome su glavne uloge podeljene delegatima Partizana.

Večiti sa Topčiderskog brda „obezglavljen“ je bio još od decembra prošle godine kada je sa mesta kormilara otišao Zoran Popović, a za to vreme poslovima je rukovodila privremena uprava na čelu sa novoizabranim kapetanom ovog, čini se pomalo ukletog broda koji, kako stvari stoje, tone sve dublje. Posle afere „majice“ i čitulja posvećenih osuđivanom navijaču Aleksandru Stankoviću čijoj je sahrani prisustvovala i uprava Partizana, ovaj klub danima se provlačio po žutoj štampi.

Novi udarac ugledu nekada respektabilnog tima zadala je upravo skupštinska sednica. Od ukupno 65 delegata, koliko ih ima u najvišem zakonodavnom telu ovog kluba, zasedanju je prisustvovalo 33 – taman toliko da se obezbedi kvorum. Vučelić je dobio 30 glasova, ali uprkos tesnom prolazu, on tvrdi da na vlast nije došao „na mala vrata“ i ističe da za izbor nije potrebna kvalifikovana, već demokratska većina.

Sa tim, ipak, nije saglasna struja koju predvodi Nenad Bjeković, a koja je i ovog puta bojkotovala sednicu. Vođa opozicije među crno-belima nazvao je zasedanje nelegalnim i tvrdi da uopšte nije ni bilo kvoruma za izglasavanje novog predsednika. On poručuje i da je na klupskim izborima učestvovao samo 31 delegat, a prema njegovim rečima dvojica prisutnih delegata bili su zapravo navijači koji uopšte nisu ni imali pravo glasa. Bjeković je na odluku o imenovanju Vučelića podneo tužbu i pokušaće da je ospori i na sudu.

Iako je novoizabrano rukovodstvo crno-belih pozvalo ovlašćene predstavnike na ujedinjenje, ta reč je za klub iz Humske još uvek je samo misaona imenica. Na najvećem gubitku su osim igrača i iskreni ljubitelji sporta koji se s pravom pitaju kada će, pored ovih ujdurmi vrhuške, na red konačno doći i fudbal.

Smene u vrhu srpske odbojke

Na vanrednoj skupštini Odbojkaškog saveza Srbije izglasano je nepoverenje dosadašnjem predsedniku Nenadu Golijaninu. Golijanin je crveni karton dobio zbog toga što je prilikom glasanja za prijem Kosova u Svetsku odbojkašku federaciju bio uzdržan. Dok se ne izabere novi šef savezom će rukovoditi  radno telo u čijem su sastavu Bogdan Mamuzić, Petar Bogunović i Vanja Grbić, za koga se spekuliše da bi mogao da zauzme funkciju prvog čoveka srpske odbojke. Na njima je i da u roku od 60 dana zakažu skupštinu na kojoj će biti izabran novi predsednik.