Nikola Jokić, Nemanja Bjelica i Boban Marjanović predstavljaju Srbiju u NBA

Srbi u NBA: Šesti čovek, franšizni igrač i džoker

Sezona u NBA je krenula, a iako je u predsezoni više Srba imalo ugovore sa timovima najbolje lige sveta, samo su trojica ostala u svojim timovima.

Sva trojica su debitovala na početku sezone, videli smo ih i u predsezoni, čuli njihove izjave pred sezonu i znamo šta od njih treba očekivati. Kako će igrati u najboljoj ligi sveta Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Boban Marjanović.

Nemanja Bjelica – čovek od poverenja Toma Tibodoa

Minesota je krenula u novu eru. Prethodnih godina su sjajno birali na draftu, tako da su Endru Vigins i Entoni Tauns uzdanice tima. Stigao je i Kris Dan perspektivni plej na startu ove sezone, Minesota je krenula sezonu tesnim porazom od Memfisa u kome je Bjelica odigrao 15 minuta.

Prošle sezone je trener od njega tražio da bude streč četvorka, ali to nije pozicija koju on želi da igra. Sada mu je Tibodo obećao da će više igrati sa loptom u rukama. Na prvom meču nije se proslavio, ali ima vremena za njega.

Istakao je pred sezonu da ga Tibodoovi treninzi podsećaju na one u Evropi, te da ako se bude trudio ima zagarantovano mesto u timu. Trebaće vremena da se ovaj tim uklopi, a s obzirom da je Viginsu i Taunsu zadatak da postižu poene Bjelica je tačno ono što treba Tibodou.

Poznato je i koliko je dobar kad je najteže, tako da bi u nekim utakmicama Tibodo mogao da iznenadi NBA trenere i dodeli poslednji šut na meču Bjelici.

U suštini uloga će biti jasna – biće šesti čovek u timu, a moguće je da će vremenom kod Tibodoa igrati i na poziciji tri. Minesota cilja plejof ako ne ove, onda sledeće sezone i Bjelica će biti važan šraf u tom timu.

Nikola Jokić – franšizni igrač?

Nagetsi se traže. Kenet Farid definitivno nije igrač oko koga može da se gradi franšiza, a izgleda da sada pik za to mesto pada na Balkanca.  Žo Lovernj je trejdovan da bi se oslobodilo mesto za Nurkića i Jokića da dokažu da mogu da nose NBA tim na svojim plećima.

U prvom meču Jokić se nije proslavio, Entoni Dejvis mu je ubacio 50 poena i uzeo 16 skokova, ali deo krivice ide i na ostatak tima. Igrao je 21 minut i postigao pet poena. Minutaža je garantovana prošle godine trećem najboljem rukiju lige, a svaka bolja partija će mu garantovai još minuta na parketu i još lopte u rukama. U NBA su oduševljeni njegovim pregledom igre i pasovima, tako da je za očekivati da kreira dosta napada svog tima, pošto u Denveru baš nedostaje kreativnih košarkaša.

Sigurno je da ćemo Jokića gledati u NBA mnogo godina, ali sada je pitanje u kojoj ulozi. Svakako da ima kvalitet da bude starter, ali ostaje da se vidi njegov napredak. Pritisak još uvek nije na njemu i ima prostora da se razvija, ali ga Denver priprema za ulogu glavnog igrača. Nadajmo se da će se to i desiti.

Boban Marjanović – tajno oružje ili mahanje peškirom?

Bobi je drugi Srbin koji je na startu izgubio meč. Detroit je poražen u Torontu, a srpski div je na terenu proveo pet minuta. Pred njim je velika borba za mesto u rotaciji.

Andre Dramond je prvo ime ispod koša ne samo u Detroitu. već možda i u celoj NBA ligi. Tu nema dileme, on je elitni centar u ligi, a Eron Bejns i Boban Marjanović se bore za mesto iza njega. Loša stvar po Bobija je to što ni on ni Bejns ne mogu brzinom da odgovore centrima, a kamoli da Bejns pokuša da igra četvorku.

Ipak u košarkaškoj filozofiji Stena Van Gandija ima mesta za Marjanovića. On voli da “rastegne” napad, i da ima jednog fizički dominantnog centra ispod koša, kako bi bilo prostora za prodore i šut za tri poena. To je sjajno prolazilo u Orlandu sa Dvajtom Hauardom, a Bobi traži ulogu kakvu je imao Marsin Gortat tada.

On mora da se nametne skokovima, odbranom obruča i da u trenucima kada je druga petorka na terenu bude prva napdačka opcija. U napadu ne sumnjamo u njega, pokazao je prošle sezone da može da postigne poene i protiv ozbiljnih centara, ali je i dalje odbrana glavni kamen spoticanja.

Za sada Bejns ima malu prednostu odnosu na njega, ali on nema kvalitete koji odgovaraju Van Gandiju kao treneru. Zbog toga je sve na Bobiju, a nadamo se da ove sezone neće mahati peškirima sa klupe.