Srbija

Srbija: ako se po jutru dan poznaje…

Ako se po jutru dan poznaje… Ali bolje da ne nastavimo dalje da ne kvarimo. Elem, košarkaška reprezentacija Srbije deluje već spremno za kvalifikacije za Olimpijske igre koje se održavaju od 4-9 jula u Beogradu.
Orlovi su do sada odigrali tri prijateljska susreta: dva puta su pobedili Francusku, a u utorak su nadigrali i Grčku, sa čak 15 poena razlike, izgubivši samo prvu četvrtinu.
Nije sve bilo potaman pred okupljanje reprezentativaca, a seletor Aleksandar Đorđević je morao da se suoči sa nekoliko ne baš prijatnih otkaza. Najteže je palo odustajanje Nemanje Bjelice i Bobana Marjanovića. Bjelica je doduše stigao u Beograd, ali povređen, dok je otkaz Marjanovića obrazložen neizvesnošću njegovog NBA statusa.
Ovih dana je i to rešeno, ali možda ne i na način koji je Marjanović očekivao. Naime, srpskom centru, koji se baš i nije naigrao prethodne sezone, ponuđen je ”kvalifikacioni” ugovor na samo godinu dana.
Međutim, u njegovom odsustvu, došao je do izražaja Nikola Jokić, koji nasuprot Marjanoviću, a donekle i Bjelici, nije imao nikakvih problema sa adaptacijom na NBA život, naprotiv. Ovaj košarkaš Denvera je tokom cele sezone pokazivao da mu je mesto u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, što je na kraju i dobilo zvaničnu potvrdu njegovim uvrštenjem u najbolju petorku novih igrača u NBA.
Jokić je bio najbolji u duelu sa Grčkom, sa učinkom od 20 postignutih koševa i pet uhvaćenih lopti. Uz njega su najefikasniji bili Miloš Teodosić sa 16 i Miroslav Raduljica sa 14 koševa.
Od 14 košarkaša koliko ih je trenutno u sastavu, u igru nije ulazio jedino Nemanja Nedović, a meč sa Grčkom je bio poslednji pred početak kvalifikacionog turnira.
U beogradskoj grupi (takođe se igraju i turniri u Italiji i na Filipinima) se nalaze Portoriko, Letonija, Češka, Angola, Japan i naravno, Srbija. Ruku na srce, Orlovi ne mogu da budu nezadovoljni listom učesnika, pogotovo ako se pogleda sastav ostalih grupa: Francuska na Filipinima mora da se izbori sa Kanadom, Senegalom, Turskom, Novim Zelandom i domaćinom, a šta tek reći za italijansku grupu u kojoj se pored domaćina nalaze Meksiko, Tunis, Iran, te Grčka i Hrvatska.
Treba podsetiti da samo pobednik odlazi u Rio.
No, ako se po jutru dan poznaje…