Srbija

Srbija bez tri boda ”ne sme” kući!

Nije da nije bilo najavljeno ”okretanje novog lista”, ”započinjanje novog poglavlja” u fudbalskoj reprezentaciji Srbije, ali su i ovu kampanju za Svetski kup u Rusiji, Orlovi zajedno sa novim selektorom Slavoljubom Muslinom započeli neubedljivo.
Bilo je i promena u sastavu, govorilo se o poboljšanom pristupu igri, ali je Srbija u prvom kolu kvalifikacija odigrala ”samo” 2:2 sa učesnikom šampionata Evrope u Francuskoj, Republikom Irskom.
Prilika da se stvari poprave je utakmica drugog kola u kpjem Srbija igra protiv Moldavije u glavnom gradu te zemlje Kišinjevu i u kojoj se nalazi u ulozi velikog favorita. Naime, Moldavija je tek 161. selekcija na FIFA rang listi i verovatno i najslabija ekipa u grupi D u kojoj se još nalaze Vels, Republika Irska, Austrija i Gruzija.
Sam sastav grupe u kojoj se nalaze čak tri reprezentacije koje su imale zapažene nastupe u Francuskoj, dovoljno govori o tome koliko Srbija ima težak zadatak da ispuni najavljene ambicije, odnosno odlazak u Rusiju za dve godine.
Salvoljub Muslin je optimista i očekuje mnogo bolju igru njegovih izabranika nego u Beogradu protiv Iraca. Od onih koje je pozvao, u Moldaviji nema Nemanje Maksimovića, Aleksandra Ignjovskog i Slobodana Rajkovića, a ekipi se naknadno priključio fudbaler Selte Nemanja Radoja. Nema dileme da su tri boda u Kišinjevu imperativ za Srbiju, koje samo nekoliko dana kasnije očekuje daleko teži okršaj sa Austrijom u Beogradu. Reprezentativci redom ističu da kiksa u ovoj utakmici ne sme da bude, a kapiten Bane Ivanović ističe da će o plasmanu u Rusiju odlučivati upravo bodovi iz mečeva u Moldaviji i Gruziji.
Izveštaji koji govore o putovanju srpskih reprezentativaca otkrivaju jedan zanimljiv podatak da Orlove na aerodromu nije dočekao nijedan novinar, iz čega se može izvući zaključak da i za utakmicu ne vlada preterano veliko interesovanje. Ipak, očekuje se da stadion na kome svoje mečeve igra fudbalski klub Zimbru i koji ima kapacitet od nešto preko 14 hiljada mesta, bude sasvim popunjen.
Srbija je poslednji takmičarski trijumf zabeležila u prethodnim kvalifikacijama za šampionat Evrope kada je pobedila Albaniju, a od tada je odigrala nekoliko prijateljskih susreta sa promenljivim uspehom, kao i spomenuti meč sa Republikom Irskom.
Sa druge strane jedan podatak vezan za selekciju domaćina možda i najbolje govori o razlogu nedostatka vatrenije atmosfere u Kišinjevu: naime, Moldavija je od maja 2014. godine odigrala čak 22 zvanične utakmice, a uspela je da pobedi samo u prijatelskom meču sa Andorom!
Susret Moldavije i Srbije počinje u 20:45.