Nikolu Jokića čekamo u reprezentaciji

Srbija čeka Nikolu

 

Profesor košarke – tako sada mnogi zovu Nikolu Jokića, koji je svoje saigrače, ali i rivale, u dresu Denver Nagetsa cele sezone podučavao veštini igre pod obručima.

Maestralan period je za njim, postao je jedan od najboljih centara lige, a učinci koje je beležio govore da se ovaj klub ogrešio o njega, budući da je plata koju prima druga najslabija u klubu. Za 27,8 minuta koliko je prosečno bio na parketu pogađao je 16,7 koševa uz šut precizan u 57,7 % odsto slučajeva. Koliko je magičan srpski Medžik Džonson pokazuje i rezultat od 6 tripl dablova u minuloj sezoni.

Za veoma kratko vreme, „anonimus“ sa Balkana, maestralnom igrom uspeo je da se kvalifikuje za lidera tima, i lice koje će svakako privući i mnoge druge NBA zvezde u ovaj tim koji baš i ne obiluje nekim velikim imenima.

Gotovo dve godine Nikola igra bez odmora, jer se posle debitantske sezone priključio „Orlovima“, i uspeo da njima u Riju osvoji srebro. Iako je na spisku reprezentacije i za predstojeće Evropsko prvenstvo, fanovi Nikole Jokića strahuju da dvadesetdvogodišnji Somborac ovoga puta neće biti deo naše ekipe, jer ga Denver neće pustiti.

Ovakve spekulacije prvi je podstakao Miško Ražnatović, menadžer košarkaškog maestra, nagovestivši da bi uprkos tome što svi želimo da Nikolu vidimo u srpskom dresu, zeleno svetlo od Jokićevog kluba ipak moglo da izostane.

Paniku koja je momentalno nastala među ljubiteljima „Оrlova“ i njihovim navijačima, prekinuo je Košarkaški savez Srbije. U saopštenju koje je potpisao Predrag Danilović, navodi se odgovor kluba iz Kolorada da oni na osnovu sporazuma između FIBA i NBA ne mogu i neće zabraniti Jokiću da igra za reprezentaciju Srbije.

Iz Denvera, međutim, i dalje stižu vesti da čelni ljudi Jokićeve ekipe nikako ne bi bili zadovoljni njegovim odlaskom na Evropsko prvenstvo. Tako je trener Majkl Meloun, u nedavnoj izjavi za jedan američki radio podvukao da je Jokiću potreban odmor.

„Prošle godine je u kamp stigao isceđen, i fizički i psihički. Posle naporne ruki sezone morao je da otputuje u Srbiju i da u reprezentaciji kroz teške kvalifikacije obezbedi kartu za Olimpijske igre. Posle kvalifikacija, otišao je u Rio gde je igrao do poslednjeg dana. Kada se vratio, bio je totalno iscrpljen. Možda je premor bio razlog zbog koga je tek u decembru zaigrao kako može„, prigovorio je Meloun.

Denver već vidi kako bi našeg maga mogao da unovči i da na njemu zaradi, a svoje fantastične nastupe mogao bi da kapitalizuje i sam Nikola izborivši mnogo povoljniji ugovor sledeće sezone. Rizik je i za Jokića i upravu preveliki.

Klub mu zvanično, neće i ne može zabraniti učešće na Evropskom prvenstvu, ali sigurno da se naš igrač trenutno nalazi pod velikim pritiskom. Da li će Jokić odustati od učešća u reprezentaciji kako ne bi izgubio šansu za bolje finansijske uslove u klubu, ili će reprezentaciju staviti ispred svega, videćemo u narednom periodu.