Srbija - Grčka u Beogradu, a možda i na prvenstvu Evrope!

Srbija – Grčka u Beogradu, a možda i na prvenstvu Evrope!

Prvi deo priprema za predstojeće FIBA prvenstvo Evrope je završen, a košarkaška reprezentacija Srbije kao jedan od učesnika tradicionalnog turnira Trofej Beograda svoj prvi meč igra u subotu uveče protiv selekcije Grčke.


Sam turnir prošle godine nije održan zbog kvalifikacija za Olimpijske igre, a Srbija je bila najbolja na svim prethodnim izdanjima. Ove godine pored Orlova učestvuju i veoma jake selekcije Grčke i Crne Gore koje su u petak odigrale utakmicu koja se završila trijumfom Grka 83:81. Najbolji pojedinac u tom meču je bio košarkaš Milvokija Janis Adetokumbo koji je ubacio 20 poena i imao devet uhvaćenih lopti.

Iako je bilo problema sa povredama nekolicine košarkaša (Nemanja Nedović, Marko Simonović, Miroslav Raduljica), selektor Aleksandar Đorđević je istakao da se na Kopaoniku odlično radilo i da ima puno poverenje u ljudski i igrački kvalitet svih košarkaša koji se nalaze u sastavu.

Još se ne zna sasvim tačno kako će se završti situacija sa Nedovićem i Simonovićem, ali se oni i dalje nalaze zajedno sa ekipom, mada šanse da zaigraju protiv Grčke nisu velike. Stanje povreda njih dvojice će biti bolje poznato posle još nekih pregleda i kontrola, dok je Raduljica već počeo da trenira sa ekipom. To su razlozi zbog čega srpska reprezentacija u Turskoj (šampionat se inače održava u četiri zemlje – Turskoj, Finskoj, Izraelu i Rumuniji) može da izgleda znatno drugačije nego u Riju prošle godine.

Stefan Marković i Nikola Jokić su odustali još pre početka priprema, što su uz povrede navedenih i objavljivanje krajnjeg spiska sa eventualnim izmenama, razlozi koji mogu da doprinesu da Orlovi imaju drugačiju fizionomiju nego na prethodnim velikim takmičenjima.

Nešto se ipak ne menja, a to je jasan cilj koji je Đorđević ponovo postavio pred svoje košarkaše – osvajanje medalje je zadatak koji bi trebalo da bude ispunjen, a da li će ona biti zlatna, zavidi i od nekih drugih činioca.

Jedan od njih je i protivnik sa kojim će Srbija odmeriti snage u dvorani ”Aleksandar Nikolić”, a koja u svom sastavu pored evroligaškog kvaliteta koji će demonstrirati Burusis, Papanikoau, Slukas, Papas, Kalates, Printezis, ima i jednu veliku NBA zvezdu, već spomenutog Adetokumboa, košarkaša koji je protekle sezone bio najbolji pojedinac Milvokija u pet kategorija, što je pre njega uspelo još samo trojici košarkaša u najjačoj ligi na svetu!

Orlovi su favoriti sa hendikepom od -5.5 koliko je postavio Meridianbet, a ostale kvote se nalaze ovde.


9.7.2016. Srbija na korak od Rija!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *