Србија

Srbija i Španija igraju rani derbi u grupi C

Očekivati da Srbija i u drugoj utakmici na FINA Svetskom prvenstvu u vaterpolu postigne 21 gol svakako bi ostala neispunjena, ali zato mogućnost da se Španiji dopusti da postigne samo pet, možda i nisu tako nestvarna.


A zašto bi i bila? Crvena furija jeste daleko ozbiljniji protivnik nego što je to bila Južna Afrika, ali je u Mađarsku stigla sa novim selektorom Davidom Martinom i promenjenim sastavom u kome se našao veliki broj igrača koji još nisu stigli da nakupe dovoljno iskustva na velikim takmičenjima. To se uostalom i videlo u prvom meču na prvenstvu koji je Španija izgubila od Grčke rezultatom 8:7.

Najbolji i najopasniji je Munariz, kome najviše pomažu Malarah i Mingel, a odličan je i golman Lopez Pineda. Ako Španiji i manjka iskustva, uigranost je ono što im sigurno nije slaba strana, naprotiv, a razlog je to što je čuvena Barseloneta u ovoj kampanji zastupljena sa sedmoricom vaterpolista.

Srbija je u Budimpeštu doputovala sa svega dvojicom debitanata, ali će Nemanja Ubović i Viktor Rašović pored zadataka u bazenu, imati i neka ”insajderska” zaduženja jer su igrali baš za Barselonetu sa kojom su čak i osvojili titulu prvaka Evrope.

Србија

Iako su Delfini uglavnom pobeđivali Španiju, veoma retko su te utakmice bile lake, a mnoge su bile čak i odlučujuće. Jedna od onih koju je selektor Dejan Savić sigurno posebno proučio je okršaj od pre četiri godine na Svetskom prvenstvu u Barseloni kada se utakmica završila bez pobednika (6:6) u regularnom delu, ali je Španija bila bolja posle peteraca, što je poslednji put da je Crvena furija savladala Delfine.

Takođe, Španija je bila bolja pre tačno deset godina u Melburnu u susretu koji je odlučivao o bronzanoj medalji, ali i dve godine kasnije u prvoj od dve utakmice koje su selekcije odigrale u Rimu. Nažalost po Furiju, Delfini su bili bolji u finalu posle serije peteraca i osvojili prvu titulu svetsskog šampiona kao samostalna zemlja.

Od Barselone 2013, pa do tekućeg planetarnog takmičenja, Srbija i Španija su se sastale šest puta, od čega po jednom na prvenstvu Evrope (takođe u Budimpešti) i Olimpijskim igrama, te četiri puta u okviru Svetske lige. Ishod tih duela je uvek bio isti – pobeda Delfina, koji su veliki favoriti i u meču koji se u sredu igra u čuvenom bazenu Alfred Hajoš koji se nalazi na budimpeštanskom ostrvu Margareta.

Predlog za tip je manje od granice golova, koju je Meridianbet postavio na 17.5.


17.7.2017. Posle odbrane Svetske lige, Srbija ”dojavila” zadržavanje titule prvaka sveta!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *