Srbija - Kina: Krstajić na klupi, Piksi u publici

Srbija – Kina: Krstajić na klupi, Piksi u publici

Prvi od dva protivnika sa kojim će se Srbija suočiti na ”radnom odsustvu” u Aziji je reprezentacija Kine, a utakmica koja označava početak priprema Orlova za FIFA Svetski kup u Rusiji odigraće se na Tianhe stadionu u gradu Guangžou.


Posle neočekivanog raskida ugovora sa Slavoljubom Muslinom, reprezentativce je u Kinu odveo Mladen Krstajić koji će privremeno obavljati dužnost selektora. Na spisku fudbalera koji su se našli u avionu za Aziju ima određenih promena u odnosu na tim koji je sa uspehom završio kvalifikacioni ciklus. Novopozvani su Sergej Milinković Savić, Andrija Živković, Marko Grujić, Nenad Krstičić, Nemanja Radonjić i Marko Dmitrović, dok crveni dres na mini turneji uglavnom da bi se odmorili, neće nositi Nemanja Matić, Matija Nastasić, golman Aleksandar Jovanović, Nikola Maksimović i Luka Milivojević.

Ceo tok kampanje srpske reprezentacije je bio ispraćen polemikama, što opravdanim, što neopravdanim, u vezi sa odsustvom, odnosno neigranjem mladog Sergeja Milinković Savića. Mladi vezista Lacija je u tom periodu za klub počeo da igra sve bolje, da bi u novoj sezoni postao jedan od najvažnijih fudbalera Rimljana i igrač koji donosi prednost svom timu.

Srbija

Za njega će po svemu sudeći biti mesta u sastavu koji će igrati u Rusiji, a pozivanjem još nekolicine fudbalera, povećao se korpus onih kojima Srbija duguje zahvalnost za osvajanje titule prvaka sveta pre nešto više od dve godine na Novom Zelandu.

Što se tiče onih koji će propustiti susrete sa Kinom i Južnom Korejom, razlog je pošteda zbog napornih sezona i potrebe da se zaleče neke hronične povrede. Maksimović ima lakšu povredu kolena, Milivojević se tek oporavio od povrede leđa, dok su Matić, Nastasić i Jovanović oslobođeni obaveza da bi dobili preko potrebno vreme za odmor.

Konačna lista fudbalera koji će igrati u Guangžou i Busanu izgleda ovako:

Golmani su Vladimir Stojković, Predrag Rajković i Marko Dmitrović. Odbranu čine Antonio Rukavina, Bane Ivanović, Duško Tošić, Jagoš Vuković, Miloš Veljković, Aleksandar Kolarov i Ivan Obradović. Srednji red čine Marko Grujić, Sergej Milinković Savić, Nemanja Gudelj, Adem Ljajić, Mijat Gaćinović, Nenad Krstičić i Nemanja Maksimović. Napadači su Aleksandar Mitrović, Aleksandar Prijović, Dušan Tadić, Filip Kostić, Nemanja Radonjić i Andrija Živković.

Mladen Krstajić je za ove dve utakmice najavio promenu sistema u 4-3-3 što bi trebalo da znači da će se Srbija u Aziji predstaviti u ofanzivnom izdanju i pokušati da u obe utakmice izbori pobede. Vrilac dužnosti selektora je to objasnio da se tako nešto i očekuje od ekipe koja je na Svetski kup otišla kao prva u svojoj grupi.

Utakmici bi trebalo da prisustvuje i Dragan Stojković Piksi, oko koga se i dalje nagađa da li bi mogao da preuzme upražnjeno mesto na klupi Orlova i pored toga što je potpisao novi ugovor sa klubom Guangžu.

Kina nema problema sa selektorom pošto je to i dalje Marčelo Lipi koji uprkos ocenama da je unapredio igru ove reprezentacije, nije uspeo i da osigura plasman na Svetski kup.

Duel u Guangžuu je prvi koji Srbija igra sa Kinom, odnosno peti ako se uračunaju i susreti nekadašnje Jugoslavije, a zatim i Srbije i Crne Gore. Bilans se sastoji od tri pobede i remija, a Orlovi su veliki favoriti za novi trijumf.

Meridianbet kvote za ovaj susret možete pogledati ovde.


10.10.2017. Spavaš li mirno FIFA, Srbija stiže u Rusiju!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *