Srbija

Srbija na korak od Rija!

Letonija je u prva dva kola grupne faze ostavila možda i najbolji utisak od svih selekcija koje su se pojavile na kvalifikacionom FIBA turniru u Beogradu, ali je u odsutnom momentu “ušla u mašinu“ Portorika, koji je iskoristio iskustvo Karlosa Aroja oduvao olimpijske snove baltičke reprezentacije.
Tako smo dobili reprizu duela koji su Srbija i Portoriko igrali prvog dana, samo što će ovoga puta pobednik obezbediti jedno od tri preostala mesta u košarkaškom karavanu u Riju.
Srbija je u polufinalnom duelu odigrala utakmicu visokog tempa i visokog kvaliteta u kojoj je od samog početka svom protivniku stavila do znanja da ne može da očekuje ništa drugo sem poraza. Na kraju je i razlika bila izražena u razmeri koja najbolje prikazuje stanje stvari na terenu – meč se završio rezultatom 96:72 u korist Orlova!
Bogdan Bogdanović je bio najefikasniji sa 21 postignutim košem, ali je pravi čas košarke održao novajlija u selekciji Saše Đorđevića, centar Denvera Nikola Jokić. Ovaj 20-godišnjak је delovao kao da ima decenijsko iskustvo u dresu reprezentacije, a sve situacije na obe strane terena je rešavao uglavnom inteligencijom, da bi utakmicu završio sa 19 koševa i osam uhvaćenih lopti.
Duel sa Portorikom će se veoma razlikovati od meča sa Češkom, pošto ekipa koju predvode veterani Karlos Arojo i Hoze Huan Barea u svakom susretu teži da uspori igru, da bi u eventualnoj neizvesnoj završnici pokušala da višegodišnji NBA staž svoje dve zvezde pretvori u pobedu.
To je Portorikancima i uspelo protiv Letonaca, ali osim toga, nisu pokazali neki poseban kvalitet od koga bi Srbija trebalo da strahuje.
U susretu protiv Češke, među strelce su se upisali svi košarkaši osim Dangubića, a Orlovi su zabeležili čak 28 asistencija, iz čega može da se zaključi da su igrači uspešno odgovorili na Đorđevićevo insistiranje na timskoj igri.
Inače, svim ljubiteljima košarke je dobro poznat okršaj Portorika i nekadašnje Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine, kada su Portorikanci pobedili pod veoma sumnjivim okolnostima zbog navodne upotrebe dopinga. Poslednji duel ove dve selekcije pre turnira u Beogradu je viđen na prvenstvu sveta u Indijanapolisu 2002. godine, koji je takođe završen trijumfom Portorika, ali je tim koji je tada vodio Svetislav Pešić na kraju osvojio trofej u finalnom okršaju sa Argentinom!
Utakmica u Beogradskoj Areni počinje u 21 sat.