Srbija otvara ''prozor'' utakmicom sa Austrijom!

Srbija otvara ”prozor” utakmicom sa Austrijom!

Svoju kampanju u kvalifikacijama za FIBA Svetski kup koji će se za dve godine održati u Kini, Srbija počinje u petak u beogradskoj dvorani ”Aleksandar Nikolić” susretom sa reprezentacijom Austrije.


O takozvanim FIBA kvalifikacionim ”prozorima” i sukobu ove organizacije i Evrolige se dosta pisalo ne samo poslednjih, a konačan rezultat nesuglasica ovih košarkaških kuća je neučestvovanje u reprezentativnim akcijama velikog broja košarkaša kojima Evroligaši nisu dopustili da se odazovu pozivima svojih nacionalnih timova.

Srbija takođe nije izuzetak, pa je Aleksandar Đorđević kao i mnogi drugi selektori bio primoran da u ekipu pozove neke košarkaše koji verovatno ne bi bili u sastavu da je situacija drugačija.

U okviru prvog ”prozora”, koji se inače sastoji od dva kruga (prvi uključuje novembar 2017 i februar i jun 2018, a drugi septembar, novembar 2018 i februar 2019), Srbija ima obavezu odigravanja mečeva sa Austrijom i Gruzijom koji će se odigrati u petak i ponedeljak na istom mestu, odnosno u beogradskoj dvorani ”Aleksandar Nikolić”.

Evropski ciklus kvalifikacija uključuje osam grupa po četiri tima, a iz svake grupe samo najlošija ekipa ne nastavlja takmičenje u sledećem krugu.

SrbijaĐorđević je sastavio tim od četrnaest košarkaša među kojim se nalaze i trojica osvajača srebrne medalje sa letošnjeg prvenstva Evrope  – kapiten Milan Mačvan, Stefan Birčević i Branko Lazić, koji bi trebalo da nastupi u drugoj utakmici. Tu su međutim i dvojica osvajača medalja iz Rija i prethodnog Svetskog kupa, Miroslav Raduljica i Marko Simonović. Za prve dve utakmice Orlova na raspolaganju selektora se nalaze još Stefan Peno, Ilija Đoković, Aleksa Radanov, Milenko Tepić, Ivan Paunić,Vanja Marinković, Aleksa Avramović, Sava Lešić, Đorđe Gagić i Dejan Todorović.

Pored nekolicine debitanata, ističu se i imena nekih košarkaša koji su učestvovali nekim ranijim akcijama Orlovima, kao što su Tepić, Paunić i Gagić.

Srbija je osvajanjem medalje na kontinentalnom prvenstvu potvrdila ispravnost načina na koji razmišlja Đorđević, a to je da je najbolji onaj tim sastavljen od košarkaša koji su trenutno u njemu. I pored činjenice da su Orlovi u Turskoj bili lišeni pomoći sedmorice članova prvog sastava, kući je donešeno srebro, što je razlog zbog kojeg Đorđević ponovo naglašava da ima apsolutno poverenje u sve koji su pozvani da reprezentuju svoju zemlju. U pozitivnu atmosferu se nimalo ne sumnja, što je stvar koja odlikuje selekciju Srbije u poslednjih nekoliko godina.

Austrija takođe nema košarkaše iz Evrolige u svom sastavu, ali iz razloga što nijedan košarkaš te zemlje nema angažman u evroligaškom klubu. Ekipa je dugo zajedno što je jedna od prednosti ovog tima, ali šanse da se kvalifikuju na neko veliko takmičenje na kakvom nisu učestvovali punih 40 godina ne mogu da se nazovu velikim.

Srbija je izraziti favorit u ovom susretu sa razlikom u hendikepu koji je Meridianbet procenio na -19.5. Granica za ukupno poena je 156,5 a ostatak ponude možete pogledati ovde.


17.9.2017. Eurobasket: Srbija ili Slovenija, pitanje je sada!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *