Srbija overava olimpijsku vizu!

Sedam pobeda za redom i još uvek nije gotovo! Košarkaška reprezentacija Srbije je na jedan korak od plasmana na Olimpijske igre, a dva je dele od titule šampiona Evrope!
Litvanija će na stadionu u Lilu pokušati da učini ono što nije uspelo još nijednoj selekciji na šampionatu Evrope, a to je da savlada ”orlove”, ekipu za koju se svi slažu da igra najlepšu i najbolju košarku na takmičenju.
Srbija i Litvanija se sreću četvrti put uzastopce na FIBA prvenstvima starog kontinenta, a na utakmicama u Lođu (2009), Viljnusu (2011) i Jesenicama, Srbija je dva puta završavala kao pobednik, dok je poražena samo u duelu pre četiri godine.
Ipak, Litvanija je u međuvremenu pobedila u jedinom meču koji je odlučivao o medalji, a koji se odigrao na prvenstvu sveta u Turskoj pre pet godina, kada je baltička selekcija osvojila bronzanu medalju.
Računajući i mečeve pod imenom Jugoslavije i SCG, ”orlovi” u međusobnom bilansu na evropskim šampionatima vode sa 5-2 u pobedama.
Srbija bi pobedom došla u priliku da postane prva reprezentacija koja je posle 2003. godine postala šampion bez ijednog poraza. Zanimljivo je da su spomenute godine upravo Litvanci na taj način postali najbolji tim starog kontinenta na turniru koji se održao u Švedskoj.
Jedina medalja koju su košarkaši Srbije osvojili u novije vreme je srebrno odličje iz Poljske 2009. godine. Kao nekadašnja Jugoslavija, u vitrinama košarkaškog saveza se nalazi čak osam trofeja šampiona Evrope, dok Litvanija može da se pohvali sa tri, uključujući i ona osvojena davne 1937. i 1939. godine.
Srbija u ovu utakmicu ulazi kao favorit, ne samo zbog predviđanja uoći šampionata, već i po onome što je prikazala na samom prvenstvu. ”Orlovi” su najbolji u čak četiri veoma važna segmenta: postižu najviše koševa (88 po utakmici), imaju najbolji procenat šuta iz igre, kao uopšte tako i za dva poena i najbolji su dodavači sa 25.3 asistencije po utakmici.
U međusobnom poređenju, Litvanija je bolja samo u izvođenju slobodnih bacanja, kao i u šutu za tri poena, što i nije tako neočekivano s obzirom na karakteristike njihove košarkaške škole.
Susret bi mogao da protekne u znaku okršaja dvojice od tri najbolja dodavača, Teodosića i Kalnietisa, mada ni u reketu neće biti nezanimljivo gde će glavnu reč voditi Miroslav Raduljica i Jonasa Valančiunasa.
Selektor Srbije Aleksandar Đorđević je jednu od najboljih, a verovatno i najbolju utakmicu u svojoj karijeri odigrao upravo protiv košarkaša Litvanije, a njegovih 41 poen i devet trojki iz 12 pokušaja postignnutih u čuvenom finalu 1996. godine, i danas su rekord evropskih šampionata.
Može li ”Sale Nacionale” da ”orlovima” posle svetske, donese i evropsku medalju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *