Srbija pobedom protiv Grčke izbegava osminu finala

Srbija pobedom protiv Grčke izbegava osminu finala

Posle dve ubedljive pobede na početku FINA Svetskog prvenstva u vaterpolu koje se održava u Budimpešti, Srbija u petak ima poslednji, a istovremeno i najteži test u grupi C, pošto će je u vodi bazena Alfred Hajoš sačekati odlična i veoma motivisana Grčka.


Delfini su već po prirodi stvari, favoriti i u ovom duelu, ali da protivnička selekcija ima svoje kvalitete vidi se i po tome što je uz Srbiju i Hrvatsku jedini tim koji posle dva kola ima stopostotan učinak. Posle rezultatski tesne pobede nad Španijom (8:7), iako je u većem delu susreta nadigrala Crvenu furiju, Grčka je savladala velikom takmičenju nedoraslu Južnu Afriku sa 18:2.

Najveći ulog u ovom okršaju je završetak grupne faze na prvom mestu što za posledicu, u ovom slučaju povlasticu, ima izbegavanje osmine finala i bar na papiru, lakšeg protivnika u četvrtfinalu. Kao vladajući šampioni, Delfini u svakom slučaju nemaju razloga da se pribojavaju nijednog mogućeg ishoda, ali jedna utakmica manje u odnosu na konkurente može da se pretvori u veoma značajan faktor u kasnijim fazama takmičenja, imajući u vidu da se tako dobija više vremena za oporavak i odmor.srbija

Srbija je protiv Španije odigrala na dobro poznatom visokom nivou u odbrani i pobedila svog protivnika u svakoj četvrtini (3:1, 2:0, 3:2, 3:2), dopustivši mu da postigne skromnih pet golova, zbog čega je selektor David Martin posle susreta rekao da su njegovi vaterpolisti igrali protiv najboljeg tima na svetu.

Duško Pijetlović i Ubović su neumorno stvarali situacije za igrača više, koje su ostali Delfini neštedimice koristili (osam iskorišćenih od deset napada!), ali se odlično i branili sa igračem manje, pa su Španci u drugom poluvremenu iskoristili samo dve od šest takvih prilika.

Dejan Savić očekuje da duel sa Grčkom bude potpuno drugačiji od onog sa Španijom, jer ovaj rival ima kvalitetne centre koji će bekove Delfina držati veoma zaposlenim u odbrani. Pobeda ili nerešen ishod ostavlja Srbiju na čelu grupe što bi u narednoj fazi  donelo susret sa Kanadom, Australijom ili Kazahstanom, što prema rečima srpskih vaterpolista može da bude jedno od najlakših četvrtfinala u poslednjih nekoliko godina.

Srbija i Grčka su na Olimpijskim igrama u Riju odigrali uzbudljivu utakmicu koja se završila bez pobednika, što je prvi put posle četiri takmičarske utakmice da Delfini nisu savladali Helene.

Meridianbet je hendikep postavio na -3.5, što može biti pravi izazov. Predlog za tip je manje od granice golova (18.5) jer se očekuje opreznija i sporija igra na obe strane.


19.7.2017. Srbija i Španija igraju rani derbi u grupi C


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *