Srbija pred meč odluke: vidi li se Rusija sa ''Rajka Mitića''?

Srbija pred meč odluke: vidi li se Rusija sa ”Rajka Mitića”?

Bez ikakve nemoguće misije ili zadatka pred kojim treba da se mobilišu neke iracionalne sile, Srbija se i dalje nalazi u potpunoj kontroli sopstvene sudbine uoči poslednje utakmice kvalifikacija za FIFA Svetski kup, koju u ponedeljak uveče igra sa Gruzijom.


O emocijama posle poraz u Beču se više i ne govori, a srpski reprezentativci se ponašaju i izgledaju kao da su potpuno zaboravili na duel sa Austrijom u kome nisu uspeli da pre poslednjeg kola urade ono što su do tog trenutka izgledalo kao skoro sigurna mogućnost.

Srbija je i više nego izraziti favorit u duelu sa ekipom koju su bez problema savladali i na njenom terenu i koja ni posle devet kvalifikacionih mečeva jedina uz Moldaviju nije uspela da savlada nijednog protivnika. Bez obzira što je po pravilu najteže pobediti u unapred dobijenim utakmicama, ne treba sumnjati da će Slavoljub Muslin i fudbaleri koji se u ponedeljak uveče nađu na terenu, učiniti sve da potvrde razliku u kvalitetu u odnosu na svog protivnika koja to nije samo na papiru. Uostalom, koliko puta jedan fudbaler u svojoj karijeri ima priliku da se nađe na završnici najvećeg takmičenja u tom sportu – Svetskog kupa? Da zaigra protiv najvećih timova kao što su Nemačka, Brazil, Španija, da se na terenu oproba protiv Nejmara, Tomasa Milera, Kristijana Ronalda, noseći dres sa grbom svoje zemlje.

Primera radi,  Dragan Stojković je u celokupnoj fudbalskoj karijeri dva puta bio učesnik Svetskog kupa, a takve legende kao Alfredo Di Stefano, ili Erik Kantona nikada!

Srbija je do susreta sa Austrijom pokazala da zaslužuje da se nađe među selekcijama koje su obezbedile plasman u Rusiju, igrajući najbolje upravo u duelima sa najvećim konkurentima – reprezentacijama Velsa i Republike Irske. Bodovi koje je protiv ove poslednje u Dablinu doneo Aleksandar Kolarov su smatrani presudnim.

Srbija

Oni to i dalje mogu da budu, ali je potrebno da se napravi završni korak u Beogradu i svlada nejaka Gruzija. Ono što je ipak ostalo kao činjienica pred kojom ne treba zatvarati oči je loša igra u odbrani, koja je u samo tri susreta (oba sa Moldavijom i Irskom u Dablinu) uspela da ne primi gol. Zapravo, da nije bilo Vladimira Stojkovića, ko zna na koji način bi se okončali neki mečevi.

Naravno, postoji i zaobilazni put do Rusije, a to je osvajanje boda uz uslov da Irska kao gost bude bolja od Velsa, ali je pitanje da li bi takav ulazak na ”mala vrata” bio zadovoljavajući ne samo za Muslinov tim, već i za sve navijače i celokupnu fudbalsku javnost u zemlji.

Selektor će verovatno nešto menjati u sastavu koji je nastupio na ”Ernst Hapelu” u petak, a na raspolaganju su mu ponovo Nikola Maksimović koji je propustio Austrijance zbog viška kartona i Filip Kostić, oko čijeg se neigranja u Beču i dalje spekuliše.

Gruzija u Beograd dolazi da na sportski način završi kvalifikacije u kojima se od početka videlo da nemaju šanse da se umešaju u borbbu za jedno od prva dva mesta. Ekipa Vladimira Vajsa je neke mečeve sa jakim rivalima odigrala dobro, ali nije uspela da savlada čak ni najlošiji tim u grupi – Moldaviju, sa kojom je dva puta remizirala. O tome kolike su šanse Gruzijaca za pobedu najbolje govori kvota koju Meridianbet daje za dvojku (20)!

Inače, kapiten ove selekcije Georgi Merebašvili je poznat na domaćoj fudbalskoj sceni jer je svojevremno igrao za Vojvodinu u kojoj mu je saigrač bio i Dušan Tadić.

Utakmica se igra na stadionu ”Rajko Mitić” sa početkom u 20:45 časova.


7.10.2017. Tresla se gora…Ali Srbija ostala bez bodova!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *