Srbija

Srbija protiv Azura za finale Svetske lige!

Srbija je u četvrtak bila akter spektakularnog polufinala u kojem je u reprizi prošlogodišnjeg finala Svetske lige u odbojci izgubila od Francuske sa 3:2, ali ipak sa prvog mesta otišla u nokaut fazu. Za Srbiju su najviše navijali Poljaci koje bi trijumf Orlova odveo u polufinale, ali su svetski šampioni ipak morali da se pomire sa činjenicom da su i pored pobede nad Francuskom, u konačnom zbiru imali najmanje bodova.
Duel Francuske i Srbije je pružio sve ono što odbojku čini jednim od najatraktivnijih sportova: inspirisane igrače, sjajne poteze i dramu na kraju meča koji je trajao pet setova. Sama utakmica je po sadržaju i kvalitetu bila dostojna jednog finala.
Protivnik Orlova u polufinalu je stari rival Italija, koja je dobila pomoć od Brazila u vidu pobede Karioka nad selekcijom SAD. Italija je na turniru zabeležila po jednu pobedu i poraz, a posle južnoameričke reprezentacije ima najviše trofeja na ovom takmičenju, čak osam! Ipak, Azuri su bez trijumfa od 2000. godine kada su pobedili na turniru održanom u Roterdamu.
Italija je iza Brazila i po broju ukupno osvojenih medalja – Azuri imaju 13, a Karioke 18.
Trener ove selekcije je Đanlorenco Blengini, a najbolji pojedinac u sastavu je Ivan Zajcev.
Srbija je do sada osam puta osvajala odličja u Svetskoj ligi, međutim nikada ono najsjajnije, što je jedinstven slučaj u takmičenju! Dodatno sampouzdanje daje činjenica da su Orlovi u prethodnih deset polufinala, izgubili u samo dva slučaja, kao i da se nalaze u sjajnoj formi. U prethodnih pet učešća u polufinalnim okršajima, Srbija je izgubila samo od Rusije 2010. godine.
Čak 30 mečeva su ove dve selekcije odigrale u Svetskoj ligi – Srbija vodi u pobedama sa 17:13.
U dosadašnjem delu sezone u sastavu Nikole Grbića posebno su se istakli Uroš Kovačević i Srećko Lisinac.
Druga utakmica koja se u subotu igra u Krakovu je okršaj neprikosnovenog Brazila i aktuelnog šampiona Francuske.
Brazil je samo dan ranije bio dva seta u zaostatku u meču sa Amerikancima, ali su fantastičnim preokretom pokazali da su najveći favoriti ne samo za trijumf u Svetskoj ligi, već i na Olimpijskim igrama u Riju. Pored devet trofeja u Svetskoj ligi, Karioke imaju i još devet medalja, uključujući i srebrne 2013. i 2014. godine.
U veoma iskusnom sastavu imaju čak devetoricu odbojkaša visokih preko 2 metra, a prednjači Leandro sa visinom od 212 santimetara!
Ipak, jedan od najmlađih, Lukareli Santos De Souza (24) je i je i jedan od najboljih u timu.
Šampion Francuska se sa najtežim zadatkom suočila već u polufinalu, a koliko će Trikolorima biti teško da se izbore za priliku da drugi put uzastopno osvoje trofej, može da se zaključi iz podatka da je Francuska bila samo pet puta bolja od Brazila u 22 utakmice u takmičenju!
Nijedan od tih susreta se nije odigrao u polufinalu, a najviše je ostao u sećanju okršaj u finalu 2006. godine kada je Francuska vodila sa 2:0 u setovima, ali je zlato na kraju ipak otišlo u Brazil!
Trener ekipe je Loran Tili, a najbolji na terenu je Antonin Rozije.