Srbija

Srbija – Slovenija: ili pobeda šampionki, ili pakovanje za put kući!

Car je doteran do duvara, a Srbija do toga da u trećoj i poslednjoj utakmici grupne faze FIBA šampionata Evrope u košarci, mora da pobedi Sloveniju sa najmanje šest poena razlike da bi ostala na takmičenju.


Doduše, šansa za plasman u osminu finala postoji i u slučaju da srpske košarkašice pobede i sa manjom razlikom, ali je u tom slučaju potrebno da Grčka savlada Francusku. Međutim, po svemu prikazanom do sada, na tu mogućnost ne bi trebalo previše računati.

Već uoči polaska na prvenstvo Evrope, bilo je jasno da u Češkoj ima timova koji su preuzeli ulogu najvećih favorita za zlatnu medalju, a da reprezentacija Srbije nije u prvom planu. Ipak, nije preterano reći da niko nije očekivao da će šampionke već posle dve utakmice morati da se bore za ostanak na takmičenju.

Stevan Karadžić se tokom priprema suočio sa dosta problema, a najviše strepnji je izazvano stanje povreda sa kojima su stigle dve ključne igračice, Ana Dabović i Sonja Petrović. One su ipak otputovale u Češku, ali se situacija sa jednom od njih dve pogoršala već posle prvog meča – Ana Dabović je preskočila duel sa Francuskom, a kako stvari stoje, isto je čeka i na utakmici sa Slovenijom.

Iako nedovoljno oporavljena, Sonja Petrović je morala da u tom susretu igra više nego što je bilo predviđeno, a vrlo je moguće da će tako da bude i u poslednjem meču u grupnoj fazi takmičenja.

Srbija - Slovenija: ili pobeda šampionki, ili pakovanje za put kući!

U ekipi i dalje postoji nada da se može dalje, jer je ova ekipa i ranije pokazivala da ume da izađe na kraj sa teškim situacijama.

Srbija nema drugog izlaza nego da pobedi, a na parketu će najpre morati da se izbori sa visokim košarkašicama Slovenije koje su u duelu sa Francuskinjama nadvisile svoje rivalke. U prve dve utakmice Slovenke su imale 11 uhvaćenih lopti više od srpskih košarkašica.

Na velikim iskušenjima će biti i srpske košarkašice koje igraju na spoljnim pozicijama, na kojima Zelene imaju sjajan par Niku Barič i Teu Oblak, koji spada među najbolje na šampionatu.

Ono što bi trebalo da prednost ekipe Stevana Karadžića je ipak veći izbor košarkašica koje može da uvede u igru. Poređenje učinka dve ekipe na tom planu ukazuje na veliku razliku u korist Srbije, čije su rezervne igračice postigle 28 poena više u prva dva kola (38:10).

Ovo je prvi takmičarski susret dve selekcije, koje su prošle godine odigrale prijateljski susret u kome je Srbija pobedila rezultatom 71:60.

Osnovni Meridianbet hendikep je -2.5, a granica poena za srpsku selekciju je 68.5. Predlog za tip je u oba slučaja više, odnosno pokrivanje hendikepa i prolazak u narednu fazu!


17.6.2017. Prvenstvo Evrope u košarci: Srbija može, ali i mora bolje, na redu je Francuska!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *