Srbija u finalu Evropskog prvenstva!

Srbija u finalu Evropskog prvenstva!

Srbija se ipak našla tamo gde su joj predviđali pre početka priprema, a posle brutalne serije otkaza i povreda počeli da sumnjaju – u finalu FIBA Evropskog prvenstva za košarkaše, gde nije bila od 2009. godine!


Utisci posle sjajne pobede nad odličnom Rusijom se još nisu slegli, možda vremena neće ni biti jer je na redu priprema finalne utakmice sa Slovenijom, ali se ponovo potvrdilo ono što je poznato otako je Aleksandar Đorđević preuzeo kormilo nacionalne selekcije, a to je da ova ekipa Orlova deluje kao tim i da se uloga pojedinaca meri jedino aršinom doprinosa timskom duhu i igri koja iz toga proizilazi.

Uostalom sve se videlo na parketu i to ne jednom: svaki trijumf srpskih košarkaša je posledica isključivo kolektivne igre i taktike koja je takav način usavršila do izuzetno visokog nivoa.

A taj nivo podrazumeva treće finale velikog takmičenja u kome će Srbija igrati od Svetskog prvenstva 2014. godine! ”Mala” razlika je u tome što se protivnik ne zove kao u prethodna dva, pošto se na suprotnoj strani parketa neće naći košarkaši SAD, već reprezentacija Slovenije kojoj je Đorđević prepustio ulogu favorita iz sasvim zasluženih razloga.

Srbija u finalu Evropskog prvenstva!

Bogdan Bogdanović je i u susretu sa Rusijom pokazao da je najbolji košarkaš Orlova kao i zbog čega će od ove jeseni igrati u NBA, međutim, da nije bilo timskih napora, ne bi ni njegov individualni kvalitet doneo rezultat. Neprocenjive su uloge koje su imali svi ostali igrači koji tokom celog turnira deluju kao savršeno uklopljene kockice mozaika u kojoj ni jedna ivica ili linija ne štrči.

Poslednje dve utakmice, četvrtfinalna i polufinalna, najbolje su primer svega o čemu je reč – kolektivna odbrana je potpuno ”ugasila” Italiju, dok se protiv Rusa samouverenost crpljena iz timskog duha i odgovornosti najbolje videla u trenucima kada su košarkaši iz takozvanog ”drugog plana” preuzimali odgovornost i pogađali u kritično važnim trenucima.

Medalja je osvojena, cilj je postignut i o tom uspehu će se pričati godinama, kao što će se godinama gledati pozitivne posledice. Međutim, kraj može da bude još lepši, pa zašto mu se ne nadati i ne očekivati, jer momci u crvenim dresovima su već mnogo puta dokazali da za njih ne postoji reč nemoguće. To je ionako sve normalno!


15.9.2017. Slovenija čeka da Srbija pobedi Zbornaju!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *