Srbija ima osam medalja na ovim OI, više na dva prethodna izdanja zajedno

Srbija u Riju uspešnija od SAD, Britanije, Kine i ostalih sila

Olimpijske igre u Riju Srbija je završila sa osam medalja, što je na kraju u zvaničnom poretku medalja 32. mesto.

Na kraju smo jedna od mnogobrojnih država sa dva zlata, a ispred nas su u zvaničnom poretku Ukrajinci, Južna Afrika, Švedska i Danska koje imaju više srebrnih odličja.

Ako se gleda ukupan broj medalja tu delimo 31. mesto sa Kolumbijom, Iranom, Turskom i Etiopijom, ali na jednoj verziji tabele sa medaljama Srbija mnogo bolje stoji.

Naime kada se gleda broj medalja u odnosu na broj stanovnika Srbija je na 15. mestu! Države iz regiona su u takvoj verziji tabele sjajno prošle jer je Hrvatska šesta, a Slovenija sedma.

Srbija ima nešto više od sedam miliona stanovnika, a kada se to podeli sa osam medalja ispada da imamo medalju na svakih 887.000 stanovnika.

Prva na tabeli je malena Grenada koja ima samo 106.000 stanovnika. Iako su imali samo sedam predstavnika na ovim OI uspeli su da osvoje medalju u trci na 400 metara. Grenada ima tradiciju odličnih atletiara, a sada je Kirani Džejms uzeo srebro. Ovo im je druga medalja u istoriji, pošto je Kirani Džejms uzeo zlato 2012. u Londonu.

Na drugom mestu su Bahami, sa dve medalje i nešto manje od 400.000 stanovnika. Sjajna Šona Miler uzela je zlato na 400 metara, a njihova muška štafeta se okitila bronzom na 4X400 metara.

Treća je Jamajka sa 11 medalja i sjajnim Juseinom Boltom koji je predvodio svoj Olimpijski tim još jednom, sada je uzeo još tri zlata.

Naše komšije Mađari su na 10. mestu, dok od velesila koje su uzele najveći broj medalja na OI ovde je u vrhu samo Velika Britanija. Britanci su na ovoj listi 19. dok su na zvaničnoj tabeli drugi, sa jednim zlatom više od trećeplasirane Kine.

Naredne Olimpijske igre održavaju se u Torontu 2020. godine i tada želimo da naš tim nadmaši i ovaj uspeh i uzme dvocifren broj medalja.