Srbija

Srbija već prošla grupu u Rusiji!?

Sudeći po komentarima koji su usledili posle završetka žreba za FIFA Svetski kup u Rusiji, Srbija će u grupi imati problema jedino sa Brazilom. Možda.


Kostarika je već prežaljena sa bar tri-četiri komada u mreži, Švajcarska ionako nikad ništa nije uradila, a i Brazil može da se pobedi, pa nisu oni vanzemaljci! Ko? Nejmar igra za Brazil? Dobro, onda možda izvuku bod, nisu oni navikli na klimu kakva je u Rusiji!

Raspoloženje koje je posle raskida ugovora sa Slavoljubom Muslinom uglavnom bilo u opsegu od ”samo da se ne obrukamo” do ”ima da nas nakantaju”, za tili čas se pretvorilo u takvu euforiju, pa je, kako je vreme odmicalo, Srbija lako prošla grupu, a u osmini finala tek počela da se zagreva za nešto teži zadatak u četvrtfinalu.

Izgleda da su se i Nemci zabrinuli, pa je Joakim Lev već počeo da priprema taktiku za slučaj da negde u nokaut rundi njegovi fudbaleri budu morali da igraju sa Orlovima.

Pod uslovom je l’, da Nemačka uopšte prođe grupu.

Međutim, takve krajnosti nisu ništa novo za naše podneblje, da se bez valjane argumentacije situacije uglavnom opisuju krajnostima, pri čemu sportisti najčešće budu na udaru munjevite promene raspoloženja. Od proglašavanja herojima i davanja deci imena po njima, pa do prekomerne kritike ne uvek biranim rečnikom, sklon je veliki deo naše nacije ”selektora iz fotelje”.

Sve to ipak ostaje u domenu specifičnog temperamenta i osobenosti, za šta je svojevremeno Zoran Slavnić rekao da ne bi ni voleo da je drugačije.

SrbijaDakle, Srbija se našla u u grupi sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom, što je realno, mnogo bolja ”udaja” nego što se ”mlada” nadala. Budući da su Orlovi bili smešteni u poslednji šešir, grupa je mogla da bude i mnogo teža, a skoro nikako lakša, osim u slučaju da je zaobiđeno pravilo pa da se u grupu E smestio još jedan protivnik iz ”najslabijeg” šešira.

Šanse za prolazak u sledeću rundu Svetskog kupa su i više nego pristojne, ne samo zato što one uvek postoje jer se kvalitet potvrđuje na terenu, već i zato što dva od tri rivala ne spadaju u ekipe koje ne mogu da se pobede. Naravno, ni Brazil nije nepobediv, ali kada se priča o Kariokama, treba biti objektivan pa reći da su oni ipak druga dimenzija u odnosu na Srbiju, Švajcarsku i Kostariku.

Pre nego što naši navijači potraže hotelski smeštaj za period igranja mečeva nokaut runde, valjalo bi napomenuti da postoje i razlozi zbog kojih ne bi trebalo da se potcene Kostarika i Švajcarska.

Kostarikanci su učestvovali na četiri od pet poslednjih mundijala, preskočivši samo onaj u Južnoj Africi, a u Brazilu su stigli do četvrtfinala gde ih je eliminisala Holandija i to tek posle izvođenja jedanaesteraca! Kostarika je na tom putu pobedila Italiju i Urugvaj, remizirala sa Engleskom, odnosno nije izgubila nijednu utakmicu u toku 90 minuta!

Švajcarska po četvrti put za redom odlazi na Svetski kup, a u kvalifikacijama je naređala 10 pobeda i izgubila samo jednu utakmicu i to od šampiona Evrope Portugala!

Čak i kratak uvid u ove malobrojne podatke je dovoljan da se proceni da je grupa E sve samo ne laka, a uz petostrukog šampiona sveta u njoj, misija pripreme prolaska među 16 najboljih selekcija u Rusiji, zahtevaće najozbiljniji mogući rad. U tom slučaju i uz pomalo srećnu okolnost da Srbija prvu utakmicu igra protiv Kostarike u Samari 17. juna, plasamn u nokaut fazu ipak ne bi trebalo da izostane.


1.12.2017. Žreb za FIFA Svetski kup: sa kime će Srbija u grupu?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *