sujeverje

Sujeverje u sportu

 

Mogli bi da se kladimo (i sigurno ne bismo izgubili takvu opkladu), da svako od nas poznaje bar nekog ko ni po koju cenu ne uplaćuje tiket ako mu od ranog jutra nije sve krenulo kako treba, ako je video nešto što misli da mu neće doneti sreću ili mu se obrati lokalni ”maler”, kakvi po Marfijevom zakonu vrebaju iza svakog ugla samo da bi nekome pokvarili dobitni tiket. A to što Selta ne može da poveže dva dodavanja, ili što Milanu fali dobar špic (zar je ostatak tima na nekom nivou?) kao da nema veze.

Možda i vi tražite detelinu sa četiri lista, bacate vodu za nekim, klonite se crnih mačaka, ne prolazite ispod merdevina i imate posebne rituale koji vam donose sreću, ili ste od onih koji sve ovo smatraju gomilom gluposti i praznih verovanja. Sujeverje je staro otprilike koliko i sam čovek. Karakteriše ga nedokazano verovanje da na buduće događaje mogu uticati određeni rituali, postupci ili korišćenje raznih predmeta. Najveći broj ovih verovanja se odnosi na stvari koje donose sreću ili nesreću.

A kada su sportisti u pitanju stvar postaje još zanimljivija pošto su oni već u centru pažnje putem medija i raznih sredstava komunikacija. Uostalom upravo u sportu su sujeverje i rituali veoma zastupljeni. Da bi pobedio ili ostvario dobar rezultat malo je toga šta sportista ne bi uradio. Često su u pitanju sitnice kao što je oblačenje majice iste boje ili čupkanje trave pri istrčavanju na teren, ali ima i stvari koje se ponekad graniče sa bizarnim.images

Majkla Džordana smatraju najboljim košarkašem svih vremena, ali ni on nije imun na sujeverje: šorc njegovog univerzitetskog tima, Severne Karoline, u kome je osvojio američki univerzitetski šampionat 1982. godine, nosio je neprekidno tokom cele karijere ispod opreme tima za koji je igrao. Znajući kako je čovek igrao košarku, teško je poverovati da mu je tako nešto bilo potrebno. Možda je interesantnije, bar muškoj teniskoj populaciji, to što Serena Vilijams nikada ne menja brushalter dok pobeđuje na turnirima. Zanimljivo je gledati i Nadala pre servisa i diviti se njegovim uredno složenim bočicama sa vodom i energetskim napicima čije su etikete uvek okrenute ka polovini terena na kojoj se Rafa trenutno nalazi. Da ne govorimo koliko traje cela priprema za servis koja se uvek odvija istim redom. Legenda tenisa Bjorn Borg se za svaki Vimbldon pripremao tako što je puštao bradu i nosio istu majicu Fila marke. ”Srećna brada” mu ne bi sigurno toliko pomogla da osvoji čudesnih pet titula zaredom na turniru da i on , kao i Džordan tada jednostavno nije bio najbolji.

Za košarkaše je uobičajeno da skoro svako ima neki mali ritual tokom izvođenja slobodnih bacanja. Jedan od svojevremeno najpoznatijih je bilo glađenje desnog obraza Džefa Hornačeka, što mu je verovatno pomagalo jer je bio jedan od najpreciznijih šutera u NBA. Njegovom saigraču Karlu Maloneu su obavezno odbrojavali dozvoljenih osam sekundi za izvođenje slobodnog bacanja jer je mu je uvek bilo potrebno previše vremena. Ima i klasičnih slučajeva kakav je onaj Predraga Danilovića koji ni u snu ne bi nastavio putem koji je prešla crna mačka. Golfer Tajger Vuds uvek poslednjeg dana takmičenja nosi crveno zbog toga što ta bija za njega predstavlja moć. Ako bi kakvim slučajem na golf teren zalutao neki bik, imali bi prilike da vidimo da li ima i brze noge kao što ima precizan zamah i koliko bi mu u toj brzini pomogla ”moćna” boja.

Skoro svi sportisti imaju ovakve rutine u ponašanju, razlika je jedino u tome što su ih neki svesni a drugi ne. Rutine u ponašanju su za njih korisna stvar. Kada ide loše, kada dolazi do grešaka ili sportista ne može da se fokusira na zadatak, takva radnja može da mu pomogne da prekine negativni tok misli, pa makar se ona sastojala u odvezivanju i vezivanju pertli.

U svom sujeverju daleko idu i čuveni Muai Tai (tajlandski boks) borci koji koriste svete tetovaže, amajlije i spiritualne ceremonije kako bi sprečili nesreću i zle duhove koji bi mogli da im naude u ringu. Oni često stavljaju delove kostiju svojih predaka u trake koje nose vezane na glavi ili bicepsu. Ovaj čin predstavlja dobre duhove njihovih predaka koji ih štite u ringu od povreda i zlih duhova. Neki majstori drugih borilačkih veština su svojim učenicima prenosili verovanje da crni pojas nikada ne treba prati kako se ne bi izgubio borbeni duh. Naravno da ni bokseri nisu imuni na razna verovanja. Jedno od najsimpatičnijih je ono Čarlija Mičela, bivšeg britanskog šampiona koji je verovao da mu susret sa razrokom ženom dan uoči meča može doneti samo poraz. Tako se i desilo da je jednom morao da otkaže meč jer uopšte nije bio u stanju da boksuje pošto je video razroku ženu. A navika Marvina Džonsona da se nikada ne kupa 24 časa pre borbe je definitivno uticala da svojevremeno preotme titulu Mati Parlovu, jer ako pored toga što dobro udarate još i ”zaudarate”, eto šampionskog pojasa. Dokle idu neke stvari govori nam i primer Denija Grina koji važi za jednog od najsujevernijih boksera ikada. On je toliko vezan za broj 3 da je njegov čitav dan organizovan u tom smislu,a jedan od njegovih ”bisera” je to što je uvek koristio gumu za usta koja košta tačno 7.95 dolara jer je zbir tih cifara deljiv sa 3.

images (1)

Čuveni centarfor Gari Lineker, poznat po svojim padovima nadomak šesnaesterca nikad nije šutirao loptu tokom zagrevanja jer se plašio se da će mu ponestati dobrih šuteva na utakmici! Neki fudbaleri obavezno ulaze na teren prvi, neki moraju da budu poslednji, većina ima tačan redosled obuvanja kopački. Fudbalska reprezentacija Ekvadora je za Mundijal u Nemačkoj 2006. godine zaposlila pravog pravcatog vrača čiji je posao bio da rastera zle duhove sa stadiona gde se igraju utakmice. Za njihove standarde, vrač je obavio šta je trebalo pošto se Ekvador kvalifikovao u drugu rundu takmičenja.

Sujeverja nisu pošteđena ni najveća takmičenja a kao najbolji primer su Olimpijske igre u Kini i slučaj ”osmica”. Igre iz 2008. godine su počele 8. dana 8. meseca u 8 sati i 8 minuta, a sve zato što je osmica je u ovoj zemlji srećan broj pa su organizatori odlučili da Igre budu otvorene na taj datum i u toliko sati. To je za njih bio siguran znak da će sve proteći u najboljem redu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *