Sva egzotika Evropskog prvenstva u košarci!

Počinje Eurobasket! Sa 24 reprezentacije, po modelu koji I nekim novim timovima daje priliku da se pokažu u pravom svetlu. Ovoga puta neće biti debitanata, sve ekipe već imaju iskustva sa velikih takmičenja a mi ćemo pokušati da se vratimo kroz istoriju I podsetimo se koje su sve reprezentacije igrale ovo takmičenje, iako im geografski tu nije bilo mesto.

Egipat

Počećemo sa Evropskim prvakom! Da, Egipat je davne 1949. osvojio ovo takmičenje. Njima je to bilo treće učešće, pre nego što su postali šampioni osvojili su I jednu bronzanu medalju a 1953. su u Sovjetskom Savezu nastupili četvrti I poslednji put. Kada su prvi put nastupili, 1937. godine, učestvovalo je samo osam timova I zauzeli su poslednje mesto na turniru. Osmi su bili I u svom poslednjem nastupu ali je tada 17 ekipa igralo na Evropskom prvenstvu. Kada su postali šampioni Evrope, bukvalno su se prošetali do zlata sa svih šest pobeda u takmičenju!

Iran

Davne 1959. je Radivoj Korać bio najbolji strelac turnira a Iran zabeležio svoj jedini nastup na smotri najboljih evropskih selekcija. Taj nastup nije bio slavan, u grupnoj fazi su lako poraženi od Mađarske I Rumunije ali su uspeli da savladaju Austriju, što će se kasnije ispostaviti kao jedina pobeda njihove reprezentacije. Takmičenje su završili na poslednjoj, 17. poziciji.

Liban

Reprezentacija Libana je tri puta osvajala srebro na Azijskim šampionatima ali je uspela da zabeleži I dva nastupa na Eurobasketu. Desili su se davno, 1949. I 1953. godine. U prvom učešću su zabeležili svih šest poraza I plasirali se na poslednju poziciju dok su iz drugog pokušaja bili malo uspešniji. Jedna pobeda u grupnoj fazi I jedna pobeda u borbi za konačan plasman, dovoljno za 15. mesto u konkurenciji 17 timova! Takođe, dali su najboljeg strelca na tom turniru, a to nije mala stvar.

Sirija

Definitivno je prvenstvo 1949. bilo ‘’najluđe’’. Ono je održano u Egiptu a na njemu je učestvovala I reprezentacija Sirije. Zabeležili su pet poraza I pobedu nad već pomenutom, poslednjeplasiranom Sirijom.

Luksemburg

Iz današnje perspektive zvuči potpuno neverovatno ali je reprezentacija Luksemburga sakupila tri nastupa na Evropskim prvenstvima. Jedan nastup pre Drugog Svetskog rata I dva nakon njega ali bez zapaženijeg učinka. Prvi put poslednje mesto među osam timova, drugi put pretposlednji a u finalnom nastupu 15. od 18 ekipa.

Škotska

Da li ste ikada čuli košarka I Škotska u istoj rečenici? Potpuno iznenađenje, ali se dva nastupa na Eurobasketu računaju. Na prvom turniru koji su igrali je učestvovali 18 ekipa a oni su zauzeli 16. poziju. U sledećem nastupu je broj timova smanjen za dva a oni su turnir završili kao 15. To je valjda bio dovoljan znak da košarka u potpunosti padne u drugi plan u Škotskoj, zemlji koja nikada više nije imala zapaženu ulogu u evropskoj košarci ali I zemlji koja se okrenula nekim drugim, kod njih mnogo popularnijim sportovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *