Seriji

A u subotu – sve derbi do derbija u Seriji B!

Kompletno dvadeseto kolo italijanske Serije B se igra u subotu, posle čega će do zimske pauze ekipe svojim tifozima ostati ”dužne” još jednu utakmicu.
Na vrhu tabele je Verona koja se posle nešto slabijih rezultata trgla u prethodnom kolu i pobedila Entelu. Drugo mesto koje direktno vodi u Seriju A, trenutno zauzima Frosinjone, dok su na plej-of pozicijama Benevento, Spal, Citadela, Karpi, Peruđa i Bari.
Trapani je ubeljivo poslednji, a velika iskušenja očekuju Avelino, Ćezenu, Ternanu i Pizu koji su trenutno najugroženiji.
Među mečevima se nalaze i dva lokalna derbija – kampanjski u kome su akteri Avelino i Salernitana i venecijski u kome učestvuju Vićenca i Citadela. Ne treba zaboraviti ni okršaje Karpi – Verona i Frosinjone – Benevento, koji su veoma važni za poredak timova koji imaju pretenzije za promociju u viši rang.
Avelino i Salernitana u derbi ulaze sa četiri boda razlike u korist gostiju. Trener domaćih Novelino još čeka na prvi trijumf otkako je pre nepunih mesec dana došao u spasilačku misiju u Avelino, u čemu mu može pomoći činjenica da je Avelino kao domaćin savladao Salernitanu u tri od četiri poslednja ligaška okršaja, uključujući i januarsku pobedu od 1:0. Najveći problem domaćih ove sezone je loša realizacija prilika, a bilans od svega 12 postignutih golova je drugi najgori u Seriji B!
Posle dva uzastopne pobede koje su je izvukle iz opasne zone, Vićenca na Menti stadionu dočekuje Citadelu sa željom da svom regionalnom rivalu vrati deo dugova iz prošlosti.
Naime, u prethodnih sedam utakmica u kojima je bila domaćin, Vićenca je od Citadele izgubila tri puta, a pobedila samo jednom! Uopšte uzev, gostujući timovi se veoma često raduju u ovom duelu, čak šest puta u poslednjih 15 godina, koji je u tom periodu odigran 14 puta u okviru Serije B.
Direktni konkurenti Veroni, Frosinjone i Benevento se sastaju na Matus stadionu na kom je domaćin bez trijumfa u dve prethodne utakmice u takmičenju. Frosinjone je prošle godine imao neuspešnu epizodu u Seriji A, ali očigledno je da u klubu žele da se vrate među elitu. Međutim, Benevento ima slične ideje koje je potkrepio najboljom odbranom u aktuelnoj sezoni, koja je ”skrivila” svega 11 golova!
Zanimljivo je da se ovi timovi nisu do sada sretali u Seriji B, a sva četiri prethodna okršaja u Lega Pro diviziji su završena nerešenim rezultatima, štaviše, tri utakmice su okončane bez ijednog pogotka!
Vodeća Verona gostuje na Kabasiju gde će joj se suprotstaviti ambiciozni Karpi. Domaćin je u odličnoj formi i osvojio je čak 10 od mogućih 12 bodova u prethodne četiri utakmice. Ono što ide na ruku Veroni je činjenica da je Karpi manje uspešan pred svojim navijačima gde ima samo tri pobede, nego u gostima, gde je najuspešniji u ligi!
U prošlogodišnjim okršajima u Seriji A, suret na Kabasiju je završen bez golova, ali je u Veroni trijumfovao Karpi pobedivši sa 2:1.
Svi mečevi počinju u 15 časova.