Đoković

Sve je jasno: Đoković želi tamo gde mu je i mesto – na vrh!

Ova teniska godina je bukvalno bila podeljena na dva dela: Novak Đoković je u prvom samo nastavio dominaciju iz 2015, kompletiravši na Rolan Garosu Gren Slem karijere, a u drugom je Endi Marej ostvario svoje najveće uspehe, svrstavši se među one velikane belog sporta koji su se penjali do visina svetskog broja jedan!
2016. godina će se završiti čak i bolje nego što je iko mogao da zamisli pa i da isplanira. U bukvalno poslednjem ATP meču u sezoni, Đoković i Marej će u ličnom ”obračunu” rešiti pitanje ko će u 2017. ući sa pogledom na ostatak ATP sveta sa najvišeg mesta!
O susretima, motivima i teniskim mogućnostima dvojice vršnjaka se, ne samo tokom ove godine, nego i tokom čitave njihove višegodišnje uporedne borbe za mesto pod ”teniskim suncem”, pisalo toliko mnogo da je praktično nemoguće nešto reći, a ne ponoviti se. U svakom slučaju ulozi u ovom susretu su ogromni, a motivi se ne dovode u pitanje.
Đoković ima šansu da postane prvi osvajač pet uzastopnih titula na završnom turniru, kao i da dostigne Federera koji ima šest; pored toga, Novak bi kao ”bonus”, peti put završio godinu na prvom mestu rang liste, čime si opet izjednačio sa slavnim Švajcarcem, ali i sa Džimijem Konorsom!
Želje njegovog protivnika nisu ništa manje motivisane onim što ga čeka u slučaju pobede, a to je da po prvi put u karijeri sledeću godinu dočeka kao najbolji na planeti i to samo nekoliko nedelje pošto se prvi put i popeo tako visoko!
Njihove igre u londonskim mečevima su imale nešto drugačiji tok. Đoković je u svakom narednom susretu sve više podsećao na onog starog Novaka, da bi u poslednja dva meča Gofanu i Nišikoriju prepustio svega pet gemova zajedno! Sa druge strane, Marej je odigrao dva maratona, pa mu je za trijumf protiv Raonića u polufinalu bilo potrebno čak 3 sata i 38 minuta!
Umor, ili bolje rečeno odmor, može u ovom susretu da bude faktor odluke, kao i ona čuvena izreka da se prvo mesto lakše napada, nego što se brani. U ovom slučaju Đoković napada da bi vratio ono što mu pripada, ali ne treba sumnjati da će u O2 Areni, osim njega samog, malo toga biti na njegovoj strani.
Što se tiče međusobnog bilansa, obojica imaju dvocifreni broj pobeda jedan protiv, drugog, ali to što ih Đoković ima 14 više (24:10), dovoljno govori o realnom odnosu snaga!