Danska

Švedska 1992

Prvenstvo Evrope 1992-ge godine u Švedskoj je izgledalo kao kada neko na povede na žurku nepozvanog prijatelja, a on na kraju postane glavni! Danska je na šampionat stigla ni kriva ni dužna i u poslednjem trenutku, a fudbaleri su bukvalno ”otimani” iz odmarališta gde su provodili svoju pauzu, dok se selektor Ričard Meler Nilsen bavio renoviranjem sopstvene kuhinje!

Danska je zamenila Jugoslaviju koja je bila prva u kvalifikacionoj grupi, a ”Darko, Darko, Darko” Pančev je bio najbolji strelac ciklusa sa deset postignutih golova! Iza ”Kobre” su tada ostali i jedan Papen (9), pa čak i Marko van Basten (8)!

Pozivu selektora Nilsena se zahvalio verovatno najbolji fudbaler Vikinga u to doba, igrač Barselone Mihael Laudrup koji je rekao da ga ne interesuje igranje na prvenstvu na koje nije zaslužio da ode.

Danska

Među osam selekcija koje su te godine igrale u Švedskoj, pojavila se i ekipa prilično ”egzotičnog” imena – Zajednica nezavisnih država, koja je zamenila sveže razjedinjeni Sovjetski Savez. Takmičenje će obeležiti i prvi nastup ujedinjene Nemačke na prvenstvima Evrope, koja je došla sa oreolom pobednika Mundijala u Italiji održanog dve godine ranije.

Domaća reprezentacija je u to doba imala jako dobar sastav koji se dve godine kasnije odlično pokazao na Mundijalu u Americi, a čiju okosnicu su činili Raveli, Brolin, Dalin, Limpar, Tern i drugi.

Švedska je bila najbolja u svojoj grupi koju su još sačinjavale reprezentacije Danske, Francuske i Engleske, dok su se u drugoj grupi nalazile Holandija, Nemačka, Škotska i pomalo zbunjena ekipa ZND.

Englezi su bili tradicionalno očajni i takmičenje u grupi završili bez pobede, kao i Francuska, koju je u direktnom okršaju nadigrala Danska i poslala kući. U drugoj grupi, bez pobede je bila jedino reprezentacija ZND, sastavljena od fudbalera iz više zemalja nego što ih je bilo na samom šampionatu Evrope!

Panceri su u polufinale otišli kao drugi iz svoje grupe i u Solni savladali domaćina Švedsku. rezultat utakmice je bio 3:2 za Nemačku za koju je dva gola dao Ridle, a jedan Tomas Hesler.

Na Ulevi stadionu u Geteborgu, šampion Evrope Holandija je verovatno i u jačem sastavu nego četiri godine ranije (pojavili su se Denis Bergkamp, Aron Vinter, Vim Jonk) odigrala veoma uzbudljivu utakmicu sa Danskom, koja je svoj epilog dobila tek posle izvođenja jedanaesteraca . Šut junaka prethodnog prvenstva Van Bastena zaustavio je Piter Šmajhel i odveo Vikinge u finale.

Na istom stadionu 26-juna, odigrala se finalna utakmica na takmičenju posle koje je na ”žurci” ostao da stoji samo jedan tim – ”uljez” Danska. Efenberga, Heslera, Kolera, Zamera, Klinsmana, Bremea i ostale, rezultatom 2:0, savladali su skoro potpuni anonimusi Kristoft, Pihnik, Vilfort, Jensen uz pomoć malobrojnih slavnijih igrača kao što su Brajan Laudrup, Šmajhel, Olsen i Poulsen.