Srbija

Svetske šampionke kao prepreka na putu do finala

U svom prvom olimpijskom polufinalu odbojkašice Srbije će na putu ka ostvarenju još većeg uspeha morati da savladaju svetskog prvaka selekciju SAD. Susret pre nekoliko dana u grupnoj fazi pripao je Amerikankama, ali su Brankica Mihajlović, Tijana Bošković, Maja Ognjenović i ostale, od tada konstantno podizale nivo svojih igara, da bi u četvrtfinalu demonstrirale vrhunsku odbojku i bez izgubljenog seta nadigrale selekciju Rusije!
Tijana Bošković (19) će kao najmlađa učesnica polufinala (uz Kineskinju Gong Sjangju), ponovo biti jedno od oružja selektora Terzića u pokušaju revanša Amerikankama. Takođe se stekao utisak da srpske odbojkašice u prvom okršaju nisu pružile maksimum svojih mogućnosti, ni blizu onoga što se u Marakanazinju videlo u odmeravanju snaga sa Rusijom.
Amerikanke igraju mnogo drugačije nego Ruskinje, pa i Srbija mora da ima drugačiji pristup. SAD igraju veoma brzu odbojku u kojoj su u stanju da podjednako dobro napadaju iz svih pozicija. da bi osvojile jedini trofej koji im nedostaje, olimpijsku zlatnu medalju, SAD su angažovale Karča Kiraljija koji u svom ”pedigreu” ima tri zlatne medalje – Los Anđeles, Seul i Atlanta. Doduše, poslednju je osvojio u odbojci na pesku, što ga čini jedinim odbojkašem na svetu koji je to postigao.
Zoran Terzić je već dugo sinonim za žensku odbojku u Srbiji i sigurno je da prilikom pripreme taktike za ovaj susret uzeo u obzir i uticaj Kiraljija u odbojkaškom svetu.
Srbija i SAD su se nadmetale i u Londonu, a tada su Amerikanke ostvarile ubedljivu pobedu u grupnoj fazi (3:0). Poslednji trijumf srpskih odbojkašica je bio prošle godine na Gran Priju, u utakmici koja je odigrana u maksimalnom broju setova.