Svetsko prvenstvo za rukometašice: Srbija u grupi sa vicešampionkama

Svetsko prvenstvo za rukometašice: Srbija u grupi sa vicešampionkama

Prvo Svetsko prvenstvo za rukometašice održano je u 1957. godine Beogradu kada je učestvovalo devet selekcija, a šezdeset godina kasnije u Nemačkoj će biti podignuta zavesa na sceni na kojoj će se nadmetati 24 reprezentacije!


Šampionat počinje u petak utakmicom grupe D koju će odigrati domaćin Nemačka i Kamerun u Lajpcigu. Ova grupa je posebno zanimljiva jer se u njoj pored ove dve selekcije nalaze i Srbija, zatim vicešampion Holandija, svetski prvak iz 1995. godine Južna Koreja i reprezentacija Kine.

Aktuelni šampion je Norveška i ona će svoje bitke voditi u grupi B (Bitighajm – Bisingen) u kojoj su joj protivnici Švedska, Češka, Mađarska, Argentina i Poljska.

Rekorder svetskih šampionata Rusija se nalazi u Oldenburgu, gde joj društvo pravi Danska, šampion iz Beograda 2013, Brazil, te Crna Gora, Japan i Tunis.

Selekcije koje se nalaze u grupi A su smeštene u Triru, gde će svoje utakmice igrati Francuska, Rumunija, Španija, Slovenija, Angola i Paragvaj.

Od navedenih gradova samo će se u Lajpcigu igrati i neki mečevi kasnijih faza takmičenja, dok se od osmine finala uključuju i dvorane u Magdeburgu i Hamburgu.

Svetsko prvenstvo u rukometu za dame se obično smatra i nekom vrstom drugog ”evropskog šampionata” pošto ovim takmičenjem dominiraju reprezentacije sa Starog kontinenta.  Osim Južne Koreje pre 22 godine i Brazila na pretprošlom šampionatu u Srbiji, samo su reprezentacije sa Starog kontinenta stizale do najvišeg postolja!

Kao što je rečeno, rekorder je Rusija sa četiri trofeja i to bez onih osvojenih kao Sovjetski Savez (3), ali bi Norveška mogla da se izjednači ako odbrani titulu. Ove dve selekcije su i najveći favoriti za krajnju pobedu, a Meridianbet kao moguće kandidate navodi vicešampiona Holandiju, zatim Francusku, Dansku, Brazil, Španiju i osvajača bronzane medalje 2015. godine, Rumuniju.

Norveškoj se ne daju najveće šanse bez razloga, budući da je selekcija ove skandinavske zemlje igrala u šest finala na prethodnih deset šampionata i tri puta pobeđivala, a trenutno je i dvostruki uzastopni šampion Evrope!

prvenstvoNajveća konkurencija Norvežankama su Ruskinje, jedina ekipa koja je u spomenutom periodu uspevala da sačuva titulu u svom vlasništvu (2005, 2007, 2009), što su inače uradile još samo reprezentacija sada nepostojećeg Sovjetskog Saveza (1986, 1990) i Istočne Nemačke (1975, 1978). Rusija je olimpijski šampion iz Rija, a kvota da će da smeni Norvešku sa trona je 6,50.

Holandija se kotira kao treći favorit sa kvotom 7,50, međutim ova selekcija ima problem sa Norveškom od koje je u borbama za medalju dva puta gubila na poslednjim velikim takmičenjima.

prvenstvoSrbija je u Nemačku otputovala sa ambicijama da bude bolja nego pre dve godine u Danskoj gde je posle finala u Beogradu, takmičenje završila već u prvom susretu nokaut runde porazom baš od Holandije. Prilika za revanš i naplatu dugova stiže u sredu, odnosno posle mečeva sa Kinom, Kamerunom i Nemačkom, a pre duela sa Južnom Korejom. Selekciju vodi Ljubomir Obradović, a u sastvau se uprkos povredi, nalazi i najbolja srpska rukometašica Andrea Lekić.

Od reprezentacija sa prostora nekadašnje Jugoslavije, najviše se isplati tipovati na Sloveniju (kvota 150), zatim na Srbiju (40), pa na Crnu Goru (20), koja se nalazi u krugu favorita za medalje.

 


8.12.2015. Da li Srbija može do iznenađenja u Herningu?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *