Možda činjenica da tenis ove godine na Vimbldonu počinje da se igra kasnije nego u prethodnih 120, pomogne nekom od učesnika

Tenis: ko bi mogao da kaže ”dosta” kvartetu pobednika u Londonu?

Možda činjenica da tenis ove godine na Vimbldonu počinje da se igra kasnije nego u prethodnih 120, pomogne nekom od učesnika koji imaju aspiracije da prekinu nadmoć Velike četvorke!


A možda i ”mrmot zavije čokoladu u celofan”, rekao bi neki teniski analitičar sa razvijenim smislom za humor, jer čak i ako je Ol Ingland Klub mesto gde su se u prošlosti dešavala slična iznenađenja, kako stvari sada stoje, prevlast kvarteta najboljih bi mogla da se produži na dugih 15 godina!

Tako je, poslednji pobednik Vimbldona, a da se ne zove Federer, Đoković, Nadal ili Mari, bio je Australijanac Lejton Hjuit koji je pehar podigao 2002. godine posle pobede nad Davidom Nalbandijanom!

A sa čim imaju posla oni koji misle da su dosta gledali ovu četvoricu kako drže pobednički govor na kraju dve nedelje dugog nadmetanja? Samo sa Federerom koji je ove sezone već osvojio jedan Grend slem, Nadalom koji deluje snažno kao ranije, Đokovićem koji je izgleda rekao ”dosta” lošim rezultatima i Marijem koji u Londonu uvek bude svoja najbolja verzija!

Pa koji bi junak mogao na tom strašnom mestu postojati, a ne uteći?

Možda prošlogodišnji finalista Miloš Raonić? Iako je imao sjajnu prošlu godinu, neki njegov polufinalni trijumf nad Federerom pripisuje tome što je Švajcarac osećao posledice povrede,  a takvim analizama ide u prilog to što je Kanađanin posle tog finala igrao veoma loše i nije praktično zabeležio za njegove standarde, nikakav vredniji rezultat.

Jedan od onih koji imaju igru za ovakvui podlogu, Nik Kirjos, već se pakuje za povratak kući pošto je zbog povrede predao Francuzu Herbertu meč prvog kola. Od njega više sledeći put – ako i tada, a zna se šta je kod Australijanca problem.

tenis

Stanislas Vavrinka je svaki od svoja tri Grend slema osvajao na drugom mestu, što znači da mu nedostaje samo trijumf u Ol Ingland Klubu za Grend slem karijere! On definitivno zna kako se radi posao, ali i on ima jedan sitan nedostatak – podloga na kojoj se igra ne odgovara mu baš najbolje. Vavrinka u Londonu nikada nije stigao dalje od četvrtfinala, a od 30 mečeva, izgubio je čak 12. No, alat je tu, motiv je tu, malo sreće i možda Sten stvarno postane pravi ”men”!

Od mlađih čovek na koga treba upreti prstom je definitivno Aleksander Zverev. On već ima pobede nad polovinom velike četvorke (Đoković, Federer) i poseduje kvalitet da počne da osvaja najveće turnire. U stvari, on bi to morao već da počne ako želi da opravda najave vrhunske teniske karijere kojima ga obasipaju. Za sada nije prošao treću rundu ni na jednom Grend slemu pa bi ovaj Vimbldon bio pravi trenutak za takvo dostignuće.

tenis

Marin Čilić je jedan od onih koji zna kako se osvajaju veliki trofeji, mada je to učinio jednom (Njujork 2014), ali i to je vrednost koja u ovoj konkurenciji znači dosta. Nalazi se u dobroj formi, voli travnatu podlogu i u pravim je godinama da ”podeblja” svoj Grend slem uspeh. Uostalom, verovatno i njemu ide na živce to što je na Vimbldonu do sada uvek bio zaustavljen najkasnije u četvrtfinalu.


3.7.2017. Tenis: Mari, Vavrinka i Nadal u žiži prvog dana na Vimbldonu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *