Tenis: Novak Đoković pred novim početkom

Tenis: Novak Đoković pred novim početkom

Novak Đoković je izgubio od Dominika Tima, ali je posle cele godine mučenja da pronađe ne samo svoj najbolji tenis, već uopšte i igru kojom bi mogao da podseti na dane Grend Slem kolekcionarstva, pitanje da li se taj poraz može nazvati šokantnim.


Pre godinu dana, Đoković je u vlasništvu imao trofeje sa četiri najveća teniska turnira, a pre samo jednog dana je ostao i bez poslednjeg, onog kojeg je najduže i čekao – titule pobednika na Rolan Garosu.

U sportu nije nepoznata stvar da i najveći šampioni gube, kao i da periode slave naizmenično smenjuju oni u kojima se uspesi prorede ili jednostavno izostanu. To je pravilo bez izuzetka, zakonitost koja ne može da se izbegne i koju čak nema ni potrebe izbegavati.

Međutim, i u gubljenju ima razlike, a ono kako Novak Đoković izgleda na terenu od momenta kada je kompletirao Grend Slem karijere, može se smestiti na najviše mesto na skali te gradacije.

Ne zato što doživljava sportske poraze na terenu, već jednostavno zato što ne podseća na sebe, na onog tenisera koji je u periodu od pet godina (2011-2016) imao trijumfalne pohode na 11 najvećih turnira, na kojima je pre polufinala ispao samo jednom!

Tenis: Novak Đoković pred novim početkom

O razlozima zbog čega se sa Novakom dešava to što se dešava, pisalo se i čitalo naveliko, tražili su se i davali odgovori od kojih su neki bili u obliku dobrih analiza, do onih u kojima se jedva skriva zluradost. Ovaj tekst nema pretenzije u tom smislu, a najbolji odgovor može da pruži lično Đoković, samo je pitanje kada i ko će ga na koji način razumeti i prihvatiti.

Loš period kroz koji prolazi srpski teniser je tako zaokružio ciklus od godinu dana, tokom kojih je Đoković izuzetno retko i u maloj meri pokazivao nešto od onog tenisa kojim je dominirao čak i protiv istorijski uspešnijih od sebe, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Sa prekidom saradnje sa starim stručnom štabom i dugogodišnjim trenerom Marijanom Vajdom, očekivali su se bolji rezultati, ali do njih ipak nije došlo. Došao je Andre Agasi, a sa njim i nova nada, ali se, što je i logično, ispostavilo da će prezauzetom Amerikancu biti potrebno mnogo više vremena nego što je par nedelja da bi pokrenuo pozitivne promene.

Đoković u svakom slučaju neće početi od nule, a za brisanje onoga što je do sada uradio, ne postoji nikakva gumica. Ono što je dobro u gubljenju Grend Slem titula, je da su one bar ponovo na raspolaganju.


6.6.2016. Đoković – Vilanderova muka


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *