Tenis: treća sreća za Belgiju ili deseta Salatara za Francuze?

Tenis: treća sreća za Belgiju ili deseta Salatara za Francuze?

Kada je u pitanju tenis, nema logičnijeg i lepšeg završetka sezone nego da se godina okonča susretom posle kojeg će svet dobiti novog pobednika jednog od najstarijih sportskih takmičenja, a to je Dejvis kup.


Više od stotinu zemalja učestvuje u ovom takmičenju, u čije mečeve se unose sasvim drugačije strasti i emocije u odnosu na one u ATP konkurenciji, a sami igrači ne kriju da sa velikim ponosom nose dres sa grbom svoje zemlje.

I atmosfera u ovim prilikama je drugačija nego na ostalim turnirima, jer je ulepšana i uvećana koloritom navijača koji često umeju da svoje ljubimce odvedu preko sospstvenih mogućnosti i do neočekivanih pobeda i nezaboravnih trenutaka slave.

”Putovanje” u ovogodišnjoj Svetskoj grupi Dejvis kupa je započelo šesnaest reprezentacija, a završavaju ga Francuska i Belgija u Lilu. Francuska je domaćin  u ovom susretu, ali je položaj Lila koji se nalazi u francuskom delu Flandrije toliko blizu granice sa Belgijom da se David Gofan i ostali sigurno neće osećati kao da su u nekoj dalekoj tuđini.

Igrači ove dve reprezentacije se poznaju veoma dobro, pogotovo oni stariji koji su imali dosta prilika da se susretnu u ATP mečevima. Trikolori su 2014. godine, dakle ne tako davno, igrali finale istog takmičenja sa Švajcarskom, ali tada nisu uspeli da prvi put posle 2001. godine osvoje prestižni trofej.  Godinu dana kasnije, Belgija je takođe uspela da se plasira u finale, ali je bila poražena od Velike Britanije u Gentu.

tenisKao što je rečeno, Galski petlovi su poslednji put podigli Salataru pre 16 godina, a sa devet trofeja se nalaze među uspešnim reprezentacijama u ovom takmičenju, odnosno od nje su bolje jedino SAD, Australija i Velika Britanija.

U slučaju da pobedi Belgija, to bi bila prvi titula za ovu zemlju koja je pored sponutog finala pre dve godine, u njemu učestvovala još davne 1904.

U polufinalnim mečevima Francuska je isto u Lilu bila bolja od Srbije, dok je Belgija nadigrala reprezentaciju Australije. Istorija međusobnih duela ovih protivnika se sastoji od sedam mečeva u kojima su Trikolori ostvarili jednu pobedu više

Za razliku od duela sa Srbijom kada se na stadionu Pjer Moro igralo na šljaci, finalni meč se igra na tvrdoj podlozi, a prvog dana će se po poznatim pravilima, odigrati dva pojedinačna meča: Lukas Pul – David Gofan i Žo Vilfed Conga – Stiv Darsis. Selektor francuskog tima je Janik Noa, dok belgijski sastav predvodi Johan Van Kerk.

tenisGofan je najbolje rangirani teniser od svih koji se nalaze u Lilu, pa činjenica da on prvi izlazi na teren daje mogućnost Belgiji da povede. Međutim, podatak da je Pul savladao Gofana u sva tri prethodna okršaja, daje puno pravo navijačima Francuske da se nadaju da bi njihovi ljubimci mogli da na trijumfalan način započnu duel. Belgijanac je nedavno osvajao turnire na ovoj podlozi što mu ipak daje više šansi da slavi u ovom okršaju. Kvota na pobedu Gofana je 1,50, dok pobeda Pula vredi 2,40.

Iako Stiva Darsisa zovu ”Gospodin Dejvis kup” zbog toga što u ovom takmičenju uvek igra daleko iznad svojih mogućnosti, Conga je veliki favorit za pobedu, a zanimljivo je da se njih dvojica nikada ranije nisu odmerili snage u teniskom meču! Kvota na iznenađenje u ovom duelu je 4,00, dok je sigurica na Congu 1,20.

Ostatak Meridianbet ponude možete videti ovde.


9.4.2017. Dejvis kup: Srbija u polufinalu, spavate li mirno Francuzi?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *