Ivan Todorov

Todorov – pobednik bez takmičenja?

 

Proteklih nekoliko nedelja obeležili su izbori za stručnjake koji će se naći na čelima krovnih sportskih organizacija.

Nakon glasanja za šefove sportskih saveza ispraćenih brojnim nesuglasicama, na red je došla i odluka o prvom čoveku Olimpijskog komiteta Srbije. Ni ovog puta nije moglo da prođe bez trvenja.

Za izbornu trku zakazanu za 28. decembar kvalifikovan je samo jedan sportista – Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije i potpredsednik OKS-a sa stažom od 8 godina. On bi uskoro mogao da postane pobednik bez takmičenja, jer nema konkurenciju pošto ostali kandidati nisu uspeli da ispune uslove za prijavljivanje. A uslovi su takvi, da ih, kako je to objasnio Aleksandar Šapić, ne ispunjava čak ni Vlade Divac, dugogodišnji predsednik ove organizacije.

Apsurdno je da jedna takva sportska veličina kakva je Vlade Divac, ne ispunjava uslove našeg OKS, čak ni da bude kandidat za predsednika. Još apsurdnije je da pod takvim, po mom mišljenju lošim uslovima koje ne ispunjava, već dva puta zaredom bude kandidovan i izabran” napisao je na svom Fejsbuk profilu Šapić, koji je i sam najavljivao kandidaturu.

Najglasniji protivnici izbora na kojima bi kao jedini kandidat trebalo da učestvuje Todorov jesu predstavnici Fudbalskog saveza Srbije. Oni su zatražili da se glasanje zakazano za 28. decembar pomeri za 15. februar da bi se u međuvremenu usvojile izmene i dopune Statuta OKS.

Olimpijski komitet je takvu inicijativu odbio obrazlažući time da bi takva odluka dovela do ugrožavanja pozicije ove organizacije i otvorila niz pitanja od strane matičnog Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Fudbalski stručnjaci nezadovoljni ovim odgovorom ocenili su ga neprihvatljivim, a stav OKS-a koji je inicijativu proglasio „legitimnom ali zakasnelom“ kao kontradiktoran, budući da su isti takav zahtev pre mesec dana odbili kao „nelegitiman i neprihvatljiv“. Jedan od razloga koji FSS navodi kao dovoljan za odlaganje sednice, jeste i zbog toga što je ona zakazana u skladu sa Statutom na koji Izvršni odbor MOK nije dao saglasnost.

Šta se traži od budućeg predsednika?

Kandidat za funkciju prvog čoveka treba da ima petnaestogodišnju karijeru u nekom od olimpijskih sportova i učešće u Igrama. On mora da uz sebe ima podršku najmanje pet sportskih saveza, desetogodišnje učešće u telima domaćih i međunarodnih sportskih saveza i federacija i rad u organima i telima OKS. Ovako rigorozne uslove, pišu beogradski mediji, ne ispunjava čak ni ministar sporta Vanja Udovičić.