Tokio

Tokio: Nišikori želi da vrati ono što mu pripada

Drugi ATP događaj koji se odvija ove nedelje, a takođe spada u kategoriju 500, je turnir u Tokiju koji je ujedno i najstariji ATP turnir koji se održava u ovom delu sveta. Prvi datira iz 1972. godine kada je pobedio Toširo Sakai, do pojave Nišikorija jedini Japanac kome je to pošlo za ”reketom”!
Kada smo već kod Nišikorija, on je u Tokiju trijumfovao 2012. i 2014. godine, kada ga je nasledio Stanislas Vavrinka. Nišikori je prvi nosilac na turniru, na kojem doduše ima manje članova Top 10 nego u Pekingu, ali je postava svakako obećavajuća.
Pored Nišikorija, u Tokiju se nalaze Gael Monfils, Tomas Berdih koji je pre samo par dana osvojio titulu u Šenženu, prvu posle punih godinu dana, Marin Čilić, David Gofan, Nik Kirgios, Ivo Karlović i Felisijano Lopez.
Berdih je pre osam godina bio šampion Rakuten Japan Opena, kako se turnir naziva, dok je Gael Monfils bio akter finala 2010. godine. David Gofan debituje, a Čilić nije stigao dalej od četvrtfinala, kao i Kirgios i Lopez.
Nešto bolji od njih je bio Ivo Karlović koji je još 2007. godine u Tokiju igrao polufinale.
Mečevi se igraju u Arijake Koloseumu, neverovatnom teniskom kompleksu koji sadrži čak 48 terena i koji je dobio jedan od prvih pokretnih krovova na objektima gde se nadmeću najbolji svetski teniseri.
Na turniru učestvuje i Janko Tipsarević kome će u prvoj rundi protivnik biti domaći teniser Danijel Taro. Susreti prvog kola na koje vredi obratiti pažnju su Kirgios – Harison, Simon – Kolšrajber i Karlović – Delbonis.