Trka F1 u Mađarskoj u znaku žalosti za Bjankijem

Tokom prethodne nedelje je bilo jasno da će trka F1 u Mađarskoj biti u znaku žalosti za preminulim Žilom Bjankijem. Timovi, vozači i navijači su pristigli u Budimpeštu na Veliku nagradu Mađarske, koja će biti vožena u čast Žila Bjankija. Mladi francuski vozač je preminuo nakon devet meseci provedenih u komi, posle nesrećnog incidenta na stazi Suzuka na VN Japana u oktobru 2014. godine. Nekoliko vozača je prisustvovalo Bjankijevoj sahrani u njegovom rodnom gradu Nici u utorak, a svi su se složili da će ovu trku voziti u sećanje na njega.

Dvojac iz ekipe Mercedes Luis Hamilton i Niko Rozberg, koji vode u šampionatu vozača i koji deluju, ako je to moguće, bolje i brže nego prošle sezone, pokušaće da trijumfuju na stazi Hungaroring, nakon što su nesrećno ispustili pobedničko postolje prošle godine. Rozberg je ovde osvojio pol poziciju prošle sezone i držao je vođstvo na početku trke, ali dva izlaska safety car-a na stazu su istopila njegovu prednost, pa je Rozberg na kraju završio na četvrtoj poziciji, nakon što je Hamilton, sada već famozno, odbio da posluša timsko naređenje i da propusti Nemca ispred sebe. Hamilton je osvojio treće mesto iza pobednika Danijela Rikiarda i drugoplasiranog Fernanda Alonsa, koji je startovao čak sa pozicije 21 i celu trku se probijao do samog vrha.

Ostali timovi poput Ferarija, Red Bula i, do sada, katastrofalnog Meklarena su doputovali u Budimpeštu, u nadi da će ostvariti bolje rezultate nego u prethodnih nekoliko trka, dok je ekipa Vilijamsa puna samopouzdanja nakon navodnih poboljšanja performansi bolida pa, samim tim, očekuju bolje rezultate na stazi koja do sada nije bila naročito srećna za njih.

Hungaroring je staza dugačka 4.38 kilometara, sa dve DRS zone, sa serijom krivina u kontinuitetu koje ne dozvoljavaju gumama dovoljno vremena da se ohlade, pa je ovde veoma važna pit stop taktika i strategija za očuvanje guma, a vremenska prognoza koja očekuje suvo i toplo vreme tokom celog vikenda, još više govori da će gume imati ključnu ulogu na ovogodišnjoj Velikoj nagradi Mađarske. Staza će, takođe, biti i fizički naporna za vozače, zbog visokih temperatura i nagle promene G sile, naročito što sa Silverstona, koja je jedna od najbržih staza sa najmanjim brojem krivina na kalendaru Formule 1, stižu na Hungaroring, jedne od najsporijih staza sa konstantnom vožnjom kroz tehnički zahtevne krivine.

Velika nagrada Mađarske će biti vožena kroz ukupno 70 krugova, sa ukupnom dužinom od 306.63 kilometara, a startuje u nedelju u 14h po lokalnom vremenu. Petnaest minuta pre početka trke, planiran je minut ćutanja u čast Žila Bjankija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *