Turska – Bugarska

Narednog vikenda se igraju kvalifikacioni mečevi za prvenstvo Evrope, pa mnoge selekcije u sklopu priprema igraju i prijateljske utakmice. Turska i Bugarska se sastaju na Resep Tajip Erdogan stadionu, kapaciteta oko 10 hiljada mesta gde svoje mečeve igra prvoligaš Kasimpasa.
Obe selekcije se nalaze nekoj vrsti krize koja je prouzrokovala da i Turska i Bugarska zaostaju za rivalima u svojim grupama, pa ih očekuje na baš lak posao ako ne žele da se prerano oproste od šansi za plasman na EURO 2016. U nešto boljoj situaciji se nalazi Turska koja za trećeplasiranom Holandijom zaostaje dva boda, dok je u grupi H razlika između Norveške i Bugarske četiri boda.
Turska je počela da pokazuje neke znake života u poslednje vreme, nalazi se u seriji od tri utakmice bez poraza, uključujući i remi sa Holandijom na njenom terenu. Problem je što se upravo Holandija nalazi ispred Turske, a teško je zamisliti da obe selekcije na kraju prestignu Island koji ima čak 12 bodova iz prvih pet utakmica.
Mislilo se da je spomenuti remi sa jakom Holandijom ”napunio” baterije ekipi koju vodi Fatih Terim, međutim Turska se posle toga mučila u prijateljskoj utakmici sa Luksemburgom i jedva pobedila sa 2-1. Terim ima dosta problema za izostancima fudbalera, a protiv Bugarske neće igrati Erkin, Kazim Ričards, Pektemek i Ozijakup.
Bugarska je u sličnoj situaciji kao i njen domaćin, osim što imaju veći zaostatak za vodećim ekipama, odnosno za Norveškom. U poslednjem meču odigrali su nerešeno sa Italijanima pred svojom publikom, u veoma zanimljivom duelu u kojem su primili gol nekoliko minuta pre kraja. Taj remi i nije loš rezultat koliko su pre toga razočarali u utakmici sa maltom koju nisu uspeli da pobede na domnćem terenu.
Selektor Ivajlo Petev ima manje-više na raspolaganju isti sastav koji je nastupio protiv Italije. Odsutni su Vladislav Stojtanov, Nikolaj Mihajlov i Georgi Milanov. Jedan od najboljih u timu je napadač Ivelin Popov koji je upravo završio transfer iz Krasnodara u Spartak iz Moskve.
Turska i Bugarska se nisu sretale na zvaničnim takmičenjima, a bilans iz dva prijateljska susreta je po jedna pobeda za svaki tim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *