Turska, prelomna tačka reprezentaciji Srbije!

Treće kolo u grupi D znači da će snage odmeriti domačin Turska I reprezentacija Srbije, jedan od najvećih favorita turnira. Sedam godina nakon onogo meča, ponovo meč koji može da odluči ko će se mešati u borbu za medalje.

U prvom kolu takmičenja je Turska poražena od Rusije a u drugom nije imala težak posao protiv nejake Velike Britanije. Kao I naša reprezentacija, imaju skor 1-1, sasvim izvesno će se plasirati u narednu rundu I već mogu da počnu sa kalkulacijama. Ono što može da im predstavlja problem su dva teška meča, prvo protiv Belgije koja će tu tražiti šansu za prolaz, a onda I protiv Letonije koja će se boriti za prvo mesto u grupi.

Iako nekoliko igrača nema veliku minutažu, Turska koristi većinu svojih košarkaša. Protiv Rusije su igrali svi, protiv Velike Britanije nije igrao samo Koksal. Prvi meč su na svojim leđima izneli Guler I Osman dok su u drugom kolu štafetu preuzeli Erden I Mahmutoglu. U toj grupi ljudi treba tražiti najveću pretnju.

Iako ima već 33 godine, Sinan Guler I dalje igra preko trideset minuta po meču. U oba meča je dao značajan doprinos svojoj ekipi I pravi je lider tima koji je započeo proces podmlađivanja. Danas su tu dva momka 1995. godište I Furkan Korkmaz, član Filadelfije koji je tek napunio 20 godina.

Srbija mora da ide na pobedu u ovom meču a razlog za optimizam bi trebalo da bude meč prvog kola. Turska je tada poražena od Rusije, ekipe koja je slična našoj. Jedan dominantan igrač na spoljnim pozicijama I jedan dominantan igrač u reketu su im tada napravili problem.

Defanzivno će najbitnije biti zaustavljanje Čedija Osmana. Novi košarkaš Klivlenda, koji je inače rođen na Ohridu I odlično priča srpski, je najveća pretnja u ekipi naših domaćina. Njegov 28 poena ubačenih Rusima u prvom meču su pretnja I reprezentacija Srbije mora pronaći način da ga zaustavi.

Turska je kroz istoriju osvojila samo dve značajne medalje. Oba puta je to bilo na domaćem terenu. Sećamo se 2010. I veoma sporne utakmice za koju slobodno možemo reći da je Srbija pokradena. Pre toga, Turska je osvojila evropsko srebro, takođe na svom parketu, 2001. godine. Kutlaj, Turkdžan, Turkoglu I ostatak ekipe su verovatno najbolja reprezentacija u istoriji Turske. Ali, situacija više nije takva, danas je Turska ekipa koja mora da izgubi na svom parketu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *