UEFA baraž: Severna Irska ne pada u Belfastu ako se protivnik ne zove Nemačka!

UEFA baraž: Severna Irska ne pada u Belfastu ako se protivnik ne zove Nemačka!

Severna Irska se prošlogodišnjim učestvovanjem na UEFA šampionatu Evrope u Francuskoj pojavila na velikoj fudbalskoj sceni prvi put posle trideset godina, a od novog uspeha i odlaska u Rusiju je dele dve utakmice sa reprezentacijom Švajcarske.


Reprezentacija ove ostrvske zemlje je poslednji put učestvovala na Svetskom kupu davne 1986. godine u Meksiku, kada je tadašnja generacija ostvarila posle mundijala u Španiji, dvostruko uzastopno nadmetanje sa najboljim svetskim selekcijama.

Ovo je prvi put da Severna Irska pokušava da se kroz doigravanje probije na neko veliko takmičenje, dok je Švajcarska imala priliku da oseti ”vatru” baraža 2006. godine. Tada su fudbaleri ove zemlje eliminisali Tursku posle dva duela na osnovu bolje gol razlike.

Inače, ako Švajcarska ne ode u Rusiju, to će biti prvi put da reprezentacija koja je u kvalifikacijama imala 27 osvojenih bodova propusti neko veliko takmičenje. Švajcarci su u svojoj grupi imali devet pobeda i samo jedan poraz, isto kao i šampion Evrope Portugal, ali su Kristijano Ronaldo i družina bili daleko efikasniji pa su zauzeli prvo mesto.

Selektor domaćih Majkl ONil je naglasio da je u ovakvim duelima kao i u svakom dvomeču od vitalne važnosti da se ne primi gol. Severna Irska ima dobro uigranu odbranu što je pokazala i u kampanji za UEFA EURO u Francuskoj, a i u kvalifikacijama za naredni Svetski kup u Rusiji u toku kojih je kapitulirala samo šest puta, iako je bila u grupi.

Ako se iz računice izbace pogoci koji su Irci primili od Nemačke, bilans u mreži Zelenih je zapravo samo jedan pogodak!

UEFA

Švajcarska je favorit kako u duelu, tako i u prvoj utakici koja se igra na Nacionalnom fudbalskom stadionu u Belfastu. Meridianbet procenjuje kvotu na dvojku na 2,20, dok bi se u slučaju da pobedi domaćin, tipovani ”kec” isplatio po koeficijentu 4,00!

Za razliku od svog domaćina koji tek pokušava da se ustali na velikim takmičenjima, Švajcarska je samo na Svetskom kupu boravila deset puta, počev od prvog (1934) pa do za sada poslednjeg pre tri godine u Brazilu!

Reprezentacija na čijoj klupi sedi Vladimir Petković je mogla i direktno da se plasira u Rusiju za šta joj je bio dovoljan samo bod u posednjem kolu. Nažalost po njih, poslednja utakmica je bilo gostovanje u Lisabonu gde ih je Portugal savladao sa 2:0.

Severna Irska je u Belfastu veoma čvrst protivnik, što se može videti i iz podatka da su u prethodnih pet mečeva pobedili svoje rivale u četiri, a izgubili samo od Nemačke.

Ono što važi za Irce kao domaćine, važi za Švajcarce na gostovanjima koji su u kvalifikacijama za Rusiju postigli četiri pobede na gostovanjima, da bi izgubili tek na poslednjem u Portugalu!

Da li Severna Irska može da obezbedi miran put na revanš u Bazel?

Meridianbet kvote se nalaze ovde.


5.10.2017. Kvalifikacije: opušteno u Belfastu, ne mora Severna Irska, ne mora Nemačka!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *