UEFA EURO U21: Danska – Švedska

S obzirom u kakvoj su se konkurenciji nalazili Danska i Švedska, malo ko je očekivao da će jedno polufinale na EURO U21 u Češkoj sačinjavati par skandinavskih rivala. Usvakom slučaju na Letna stadionu u Pragu, pašće odluka o tome da li će se Danska po prvi put u istoriji boriti za evropsko zlato, ili će Švedska u svoje drugo finale.
Danci su pre ovog duela zapravo samo jednom uspeli da se plasiraju među četiri najbolje ekipe na starom kontinentu, kada su 1992. godine izgubili dvomeč od Italijana. Njihov rival Švedska ima mnogo više uspeha pošto im je ovo već četvrto polufinale. Najbliža trofeju Švedska je bila upravo te 1992. godine kada je Italija posle eliminacije jedne skandinavske ekipe, u finalu pobedila drugu, u ovom slučaju Švedsku, ukupnim rezultatom 2-1.
Danska je jediia ekipa koja se među četiri najbolja tima plasirala sa dve pobede (Češka, Srbija) i sa jednim pretrpljenim porazom od Nemačke.
Sva četiri gola za Dansku selekciju postigla su četiri različita fudbalera (Vestergard, Sisto, Falk, Fišer), od kojih jedino Sisto nije imao tu čast da nastupa za A selekciju.
Danska u tom pogledu ima veoma iskusan sastav u kome dominiraju Pjer Hojbjerg i Jusuf Poulsen koji su po sedam puta oblačili dres nacionalne selekcije.
Švedska je u polufinale dospela tek zahvaljujući pobedi Italijana nad Engleskom, pa su im tako ”azuri” na neki način nadoknadili bar deo štete koju su im naneli 1992. godine. Švedska je u grupi savladala samo Italiju, dok je poražena od Engleske, a zlata vredan bod je stigao u meču sa Portugalom i to golom Tiblinga samo jedan minut pre kraja utakmice.
Trener Hakan Erikson može da računa na sve fudbalere iz tgo susreta sa Portugalom, osim što je Bafo pod sumnjom zbog povrede ramena.
Ovi rivali su se sreli na čak 50 zvaničnih utakmica, na kojima je Švedska pobedila 19, a Danska 12 puta. Kada su u pitanju dueli u okviru prvenstava Evrope, skandinavski tandem se suočio pet puta, a jedini trijumf Švedska je ostvarila u poslednjem susretu 2006. godine kada je rezultat bio 2-0.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *