UEFA U19: ko uzima treću sreću, Portugal ili Engleska?

UEFA U19: ko uzima treću sreću, Portugal ili Engleska?

Istorija će se pisati u subotu u finalu UEFA prvenstva Evrope za fudbalere do 19 godina, jer nijedan od finalista, ni Portugal ni Engleska, do sada nisu uspeli da budu najbolji na Starom kontinentu.


Međutim, stvari stoje malo drugačije ako se uzmu u obzira takmičenja koja su se održavala od 1981. do 2001. godine, kada je starosna granica bila 18 godina. U tom dvadesetogodišnjem periodu titule je osvajalo čak 12 selekcija različitih zemalja, među kojima se nalaze i Portugal (1994, 1999) i Engleska (1993).

Od tada pa do danas, održano je 15 finalist turnira, ali se situacija znatno promenila, pa je do najsjajnijeg odličja stiglo samo šest reprezentacija. Dominaciju fudbalskih velesila Italije, Nemačke, Francuske, a pogotovo Španije, uspeli su da prekinu samo Ukrajina (2009) i Srbija (2012), kada je za najboljeg igrača završnog turnira proglašen sadašnji reprezentativac Aleksandar Mitrović.

Portugal je do finala stigao posle pobede nad Holandijom rezultatom 1:0 pogotkom fudbalera Benfike, Gedsona Fernandeša u prvom poluvremenu. Trener je Helios Sousa, bivši fudbaler Vitorije Setubal koji je svoju celu igračku karijeru koja je trajala 18 godina proveo u tom  klubu, a od 2010. godine radi kao trener mladih selekcija Portugala!

Njegova ekipa igra diciplinovano, a na turniru je ostvarila tri pobede i jedan remi (Švedska), uz šest postignutih i tri primljena gola. Finale koje se igra u subotu na stadionu Tengiz Burjanadze u Goriju, nije prvo za Portugal koji je 2003. poražen od Italije, a pre tri godine od Nemačke.UEFA U19: ko uzima treću sreću, Portugal ili Engleska?

Engleska je bila nadmoćna u veoma jakoj grupi sa Nemačkom, Holandijom i Bugarskom u kojoj je pobedila sva tri rivala, postigavši sedam, a primivši samo jedan gol! Najubedljiviju pobedu su postigli protiv starog rivala Nemačke, koju su porazili sa  4:1 sa po dva gola Fulamovog fudbalera Rajana Sesenjona i Bena Breretona iz Notingema. Njih dvojica imaju šanse da postanu najbolji strelci na turniru pošto su sa tri pogotka (uz Holanđanina Piroa i Šveđanina Đokereša koji su završili takmičenje) najefikasniji na turniru.

Engleska je u veoma neizvesnom i izjednačenom polufinalu pobedila Češku golom koji je u trećem minutu nadoknade vremena postigao Nmeča koji je zamenio Breretona! Gordi Albion predvodi Kit Dauning čija igračka karijera izgleda poptuno drugačije nego njegovog kolege pošto je branio boje sedam klubova.

I Engleska je dva puta bila gubitnički tim u finalima: najpre je poražena od Francuske 2005. a drugi put od Ukrajine 2009. godine.

Šanse su na strani Engleske za čiju pobedu Meridianbet plaća 2.05, a zanimljivo je da se timovi nisu ranije sastajali na završnim turnirima prvenstva Evrope. Predlog za tip je tačan rezultat 2:1 za Englesku po kvoti 9.00.


3.7.2017. UEFA U19: grupa B je označena kao šampionska!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *