UEFA U21 šampionat: prvi dan ''rezervisan'' za pobede Engleske i Poljske

UEFA U21 šampionat: prvi dan ”rezervisan” za pobede Engleske i Poljske

Postoji jedna veoma značajna razlika koja ističe ovo UEFA prvenstvo Evrope za fudbalere mlađe od 21 godine u odnosu na prethodno, a radi se o broju selekcija koje učestvuju.


Takmičenje je pretrpelo proširenje, pa će se u Poljskoj (Kilce, Lublin, Gdinja, Bidgošć, Tiši, Krakov) nadmetati dvanaest umesto osam reprezentacija koliko ih je bilo na prethodnim finalnim turnirima, uključujući i poslednje koje je održano pre dve godine u Češkoj.

Pored domaćina Poljske i vladajućeg šampiona Švedske, u tri grupe je podeljeno još 10 reprezentacija među kojima se nalazi i Srbija, a preostale su Engleska, Slovačka, Španija, Portugal, Makedonija, Danska, Nemačka, Italija i Češka.

Pobednička ekipa iz svake grupe odlazi u polufinale, dok je četvrto mesto rezervisano za najbolju drugoplasiranu selekciju. Među favorite na takmičenju se ubrajaju Španija, Engleska, Portugal, Italija i Švedska, ali bi i Srbija mogla da ostvari dobar plasman.

Prvi mečevi su na programu u petak, a radi se o duelima grupe A, Engleska Švedska i  Poljska Slovačka.

Engleska i Švedska su odmerili snage i na prethodnom šampionatu, kada su ostrvljani bili bolji (1:0), ali im je to bila jedina pobeda u grupi koja im nije pomogla da nastave takmičenje.

U21

Za razliku od njih, Švedska je otišla dalje, odnosno najdalje i postala šampion Evrope posle trijumfa nad Portugalom u finalnoj utakmici! Ono zbog čega je Engleska favorit u ovoj utakmici (Meridianbet kaže 1.75) je pored procene većeg kvaliteta i činjenica da  je nadigrala svog protivnika u sve četiri utakmice odigrane od 1998. godine, a u samo u jednoj od njih je primala golove od svog protivnika!

Poljska u svom uvodnom meču igra u Lublinu sa Slovačkom, a na završnom turniru se našla prvi put posle 1994. godine. Sa druge strane, ni Slovačka se nije baš naigrala u završnicama šampionata, gde je učestvovala samo 2000. godine, kada je bila organizator takmičenja.

Reprezentacije takođe nemaju ni preveliku istoriju međusobnih okršaja, odnosno Poljska i Slovačka su se susrele samo u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1996. godine, a svaka ekipa je ostvarila pobedu na svom terenu.

Domaćin je favorit za pobedu (Meridianbet kvota na jedinicu je ravno 2.00), ali Slovačka sigurno neće tek tako položiti oružje, jer su u kvalifikacijama u kojima su na osam mečeva zabeležili šest pobeda i samo jedan poraz, pokazali da imaju veoma kvalitetan sastav.


12.6.2017. Tip dana? U21 Crna Gora lako do pobede uz sjajnu kvotu!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *