Usain Bolt ušao u istoriju osvajanjem devetog zlata na OI

Trčao je u devet sprinterskih finala na troje Olimpijskih igara i osvojio devet zlatnih medalja – time je Usain Bolt ušao u istoriju kao jedan od najvećih atletičara svih vremena. Bolt je svoje ime uklesao zauvek u knjige rekorda Olimpijskih igara nakon što je prošle noći u Riju predvodio štafetu Jamajke do trećeg uzastopnog zlata u trci na 4x 100 metara i tako uzeo deveto olimpijsko zlato u svojoj neverovatnoj karijeri.

TRI IGRE, DEVET ZLATNIH MEDALJA

Usain Bolt je precedentna figura u svetu atletike. Trijumfovao je u trkama na 100  i  200 metara kao i u štafeti 4 x 100 metara na troje Olimpijskih igara – u Pekingu 2008. god, Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. Nijedan sprinter nikada nije dominirao ovim sportom u toliko dugom vremenskom periodu. Tolika dominacija je naročito bila vidljiva u Brazilu gde je sve tri trke finalne završio sa skoro neverovatnom prednošću i sa lakoćom prolazio kroz cilj. U finalnoj trci na 200 metara je delovalo da je u jednom čak imao i vremena da se nasmeje u kameru u toku trke. Sa sinoćnom pobedom Bolt se izjednačio sa legendarnim američkim sprinterom i skakačem u dalj i svojim idolom iz mladosti, Carl Lewisom i finskim dugoprugašem Paavo Nurmijem kao jedini takmičari u atletici na Olimpijskim igrama koji su osvojili devet zlatnih medalja. Jedini olimpijac koji je osvojio više je američki plivač Michael Phelps, koji je svoj neverovatni rekord popravio na 23 zlatna odličja nakon što je osvojio pet medalja u Riju.

BOLTOVO NASLEĐE

Nakon što je prvi prošao kroz cilj u štafeti protekle noći, nikada skromni u uvek nasmejani Bolt je reporterima izjavio da je upravo dokazao da je najbolji svih vremena kao što je i obećao da će uraditi. Predvođena njim u poslednjoj deceniji sprinterska reprezentacija Jamajke je preuzela titulu najbolje kratkoprugaške trkačke nacije od SAD kako u muškom tako i u ženskom sprintu a sada nakon OI u Riju Bolt, Asafa Powell i ShellyAnn FraserPryce će svoje nasleđe ostaviti u rukama mlađih jamajkanskih trkača poput Yohana Blakea, Kemara BaileyCola i Nickela Ashmeadea kao i Elaine Thompson koja je iznenadila svet osvojivši olimpijsko zlato i u trci na 100 i na 200 metara ove nedelje u Riju. Iako je Usain Bolt, koji puni 30 godina danas, delovao još dominantniji u Riju nego što je to bio na prethodnih dvoje Olimpijskih igara, izjavio je da definitivno neće učestvovati i u Tokiju 2020. godine ali znajući ga, i koliko ga privlače bleštava svetla pozornice na Olimpijskim igrama, moguće je da nismo videli sve od nasmejanog Jamajčanina na najvećoj atletskoj sceni – iako ne bude učestvovao u sprintu, možda se odluči da se oproba u skoku u dalju pred kraj karijere kao što je njegov idol Carl Lewis to uradio pre dve decenije i nastavio zlatni olimpijskih niz.