Benfika

Utakmica na Lužu za vrh tabele!

Peto kolo fudbalskog prvenstva u zemlji šampiona Evrope, završava se veoma zanimljivom utakmicom na Lužu, gde se sastaju do sada neporažene Benfika i Braga. Inače pored ovih timova takav status ima samo još Čaves.
Budući da je Sporting neočekivano izgubio Ro Avea, koji je inače sezonu u odličnoj formi, Benfika ili Braga bi posle ovog kola mogle ponosno da povedu trku u Primeira ligi, pod uslovom da osvoje tri boda!
Nije prošlo ni mesec i po dana od prethodnog okršaja ovih rivala koji se odigrao u Superkupu Portugala, a koji su Orlovi ubedljivo rešili u svoju korist sa 3:0. Susret na Lužu će biti četvrti duel istih protivnika u 2016. godini (po jedan u šampionatu Portugala, Liga kupu u Superkupu) i četvrti na istom mestu. U sva tri prethodna viđen je samo jedan pobednik – Benfika.
Tokom protekle nedelje rivali su ispunjavala svoje evropske obaveze, ali ni ekipa Ruija Vitorije, ni ona koju vodi Hoze Pezeiro, nisu obradovale svoje navijače iako su imali uloge domaćina.
Benfika je u Ligi šampiona dočekala Bešiktaš i vodila sve do kraja utakmice, kada je upravo bivši fudbaler Orlova, Brazilac Taliska u nadoknadi vremena postigao izjednačujući gol. Isti rezultat (1:1), ostvarila je Braga na svom čuvenom stadionu uklesanom u stenu Monte Krasta!
Takvi rezultati praktično nameću obavezu i jednim i drugima da idu na pobedu u ovom okršaju, što će domaćima sigurno biti manji problem nego gostima koji su u ovom veku trijumfalno napustili Luž samo jednom, ali ne u prvenstvenom nego u kup susretu odigranom pre dve godine!
Uključujući taj duel, u prethodnih devet okršaja u svim takmičenjima, nije zabeležen nijedan nerešen rezultat.
Oba tima su do sada postigla po osam golova, s tim da su pogoci ravnomernije raspoređeni u ekipi Benfike, dok su dvojica fudbalera Brage Santos (3) i Eduardo (2), odgovorni za veći deo napadačkog učinka svoje ekipe.
Na 4 prethodna susreta Benfika je svaki put najmanje dva puta tresla mrežu svog rivala, što bi i ovoga puta mogao da bude pravi tip – domaćin 2+!
UItakmica počinje u 21 sat.